SAD sugerišu da bi Rusija mogla da stoji iza curenja gasa iz Severnog toka 1Foto: Bernd Wuestneck/dpa via AP, File

Američka sekretarka za energetiku Dženifer Granholm izjavila je da se vodi istraga o uzroku onoga što je ona nazvala „činom sabotaže“ na Severnom toku 1 i 2 i dodala da je „malo verovatno da su ovi incidenti slučajnost“.

Rusija je odbacila sugestije da je ona odogovorna. Nijedan dokaz o tome kako je došlo do curenja informacija nije objavljen u javnosti, prenosi Bi-Bi-Si (BBC)

Predsednik Rusije Vladimir Putin je štetu opisao kao „sabotažu i akt međunarodnog terorizma“ tokom telefonskog razgovora sa turskim predsednikom Redžepom Tajipom Erdoganom, saopštio je Kremlj.

Putin je dodao da Rusija planira da to iznese na „hitnu diskusiju“ u Službi Saveta bezbednosti UN.

Ranije je rusko ministarstvo spoljnih poslova sugerisalo da bi SAD bile te koje bi imale koristi od toga što gasovod ne radi jer bi mogle da povećaju sopstvenu prodaju prirodnog gasa.

Granholm je nagovestila da energetski odnosi između Rusije i Evrope ostaju u istoriji jer misli da se Rusija „pokazala kao nepouzdan energetski partner“.

„Nijedna zemlja ne želi da preuzme rizik stavljanja značajne količine svoje potražnje za energijom u snabdevanje Rusije. Mislim da to ubrzava nastojanje EU da postane energetski nezavisna kroz čistu energiju“, rekla je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.