SAD uvele sankcije još jednoj ruskoj firmi sa sedištem u Beogradu 1Foto: Shutterstock/maradon 333

Sjedinjene Američke Države danas su na listu sankcionisanih dodali 300 kompanija, među kojima je i jedna ruska firma sa sedištem u Beogradu, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Kako se navodi na sajtu američkog Ministarstva finansija, na listi je i firma „BASSIRE GROUP DOO“, čije sedište je u beogradskoj opštini Stari grad. Firma je osnovana u februaru 2023. i bavi se trgovinom na veliko računarima, računarskom opremom i softverima.

Direktor i vlasnik firme je ruski državljanin Nikolaj Levin.

U obrazloženju se navodi da je cilj sankcija da se Rusiji onemogući pristup proizvodima i uslugama potrebnim za održavanje vojne proizvodnje za rat u Ukrajini.

Kako je u saopštenju navela ministarka finansija Dženet Jelen, ruska ratna ekonomija je „duboko izolovana od međunarodnog finansijskog sistema“.

„Današnja odluka pogađa njihove preostale puteve za međunarodne materijale i opremu, uključujući njihovo oslanjanje na kritične zalihe iz trećih zemalja. Povećavamo rizik za finansijske institucije koje se bave ratnom ekonomijom Rusije i umanjujemo sposobnost Rusije da koristi pristup stranoj tehnologiji, opremi, softveru i IT uslugama“, navela je Jelen.

Među sankcionisanim poslovnim subjektima su kompanije iz Kine, Ujedinjenih Arapskih Emirata i Turske.

Sankcije su objavljene uoči dolaska predsednika SAD Džozefa Bajdena u Italiju na sastanak lidera G7 o pomoći Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari