SAD: Vakcinisano devet majmuna protiv korona virusa 1Foto: EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

U zoološkom vrtu u San Diegu protiv korona virusa je vakcinisano devet majmuna – četiri orangutana i pet bonoba, čime su ušli u istoriju medicine kao prvi primati izvan ljudske populacije koji su primili eksperimentalnu vakcinu, saopštili su zvaničnici tog zoovrta, javlja Rojters.

Među primaocima vakcine je i ženka orangutana Karen, stara 28 godina, koja je 1994. bila prvi čovekoliki majmun podvrgnut operaciji na otvorenom srcu.

Uprava zoovrta saopštila je da nijedan od vakcinisanih majmuna nije imao lošu reakciju na vakcinu i da su svi dobro.

Svaka od devet životinja dobila je po dve doze eksperimentalne vakcine, originalno namenjene psima i mačkama, a zvaničnici su se odlučili da vakcinišu majmune nakon što su u januaru gorile u San Diego Safari Parku obolele od kovida-19, što je prva poznata transmisija korona virusa na čovekolike majmune.

Osam gorila se od tada oporavilo i na putu su punog ozdravljenja, rekla je portparolka zoovrta Darla Dejvis agenciji Rojters.

Gorile sada nisu vakcinisane jer veterinari smatraju da je njihov imuni sistem već razvio antitela za borbu protiv virusa, dok su orangutani i bonobi izabrani za vakcinisanje jer je ocenjeno da su spadaju u najrizičniju grupu.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SAD: Vakcinisano devet majmuna protiv korona virusa”

  1. Ovo je vrlo ohabrujuca vest za ljudski soj a u vezi sa bezbednoscu vakcina!

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.