SAD vetom blokirale rezoluciju Saveta bezbednosti UN o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze 1foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

SAD su večeras stavile veto na predlog rezolucije Saveta bezbednosti, koju je podržala ogromna većina članica tog tela a kojom se traži momentalni, humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

Od 15 članica, 13 je glasalo za rezoluciju, uzdržana je bila Velika Britanija a protiv su bile samo SAD.

Savet bezbednosti ima 10 nestalnih članica, kao i pet stalnih članica sa pravom veta, a to su SAD, Kina, Velika Britanija, Francuska i Rusija.

Zamenik američkog ambasadora pri UN Robert Vud kritikovao je Savet bezbednosti nakon glasanja zato što je, po njegovim rečima, propustio da osudi napad palestinskog militantnog pokreta Hamas na Izrael i da prizna pravo Izraela na samoodbranu.

Hamas, koji ima političku kontrolu nad Pojasom Gaze, izveo je 7. oktobra iznenadni napad na jug Izraela ubivši oko 1.200 ljudi i otevši oko 240.

Vud je ocenio da bi se zaustavljanjem vojne akcije jevrejske države samo omogućilo Hamasu da nastavi da vlada u Gazi i „sadi seme sledećeg rata“.

Pred sednicu saveta, ministri spoljnih poslova Saudijske Arabije i drugih vodećih arapskih zemalja, kao i Turske, došli su u Vašington, a cilj njihove vrlo retke zajedničke misije bio je da ubede administraciju predsednika SAD Džozefa Bajdena da odustane od protivljenja rezoluciji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari