SAD zabrinute kineskim radom na hipersoničnim raketama 1Foto: EPA-EFE/ MICHAEL REYNOLDS

SAD su „jako zabrinute“ onim što Kina radi po pitanju hipersoničnih raketa, rekao je danas u Ženevi stalni predstavnik SAD zadužen za razoružanje Robert Vud.

„Jako smo zabrinuti time što Kina radi na planu hipersoničnih raketa“, rekao je ambasador koji posle sedam godina u Ženevi iduće nedelje napušta to mesto i vraća se u Vašington.

List Fajnenšal tajmsa od subote pisao je da je Kina u avgustu lansirala hipersoničnu raketu sa nuklearnim kapacitetom koja je u orbiti napravila krug oko Zemlje pre nego što se spustila ka svom cilju, koji je promašila.

Kina je to danas demantovala navodeći da se radilo o rutinskom testu svemirske letelice gde se isprobavala tehnologija svemirskih letelica za ponovnu upotrebu. To je novinarima danas rekao portparol kineskog ministarstva spoljnih poslova Džao Liđijan.

Američki ambasador rekao je da i Rusi imaju kapacitete za hipersonične rakete i dodao da su se SAD uzdržavale od vojnog razvoja te tehnologije, ali da naspram razvoja tog tipa oružja nisu imali drugi izbor nego da reaguju u istom smislu.

SAD još nemaju hipersonične rakete u svom arsenalu ali rade na tome. Naučno krilo američke vojske Darpa objavilo je nedavno da je uspešno testiralo svoju hipersoničnu raketu HAWC.

Kina je već 2019. godine predstavila hipersoničnu raketu DF-17. To oružje srednjeg dometa (oko 2.000 kilometara) može da nosi nuklearne grave.

Raketa o kojoj je pisao Fajnenšel tajms može da stigne do svemrira, da bude stavljena u orbitu, a zatim da pređe atmosferu pre nego što udari u svoj cilj, tako da je njen domet mnogo veći.