SAD zatražile da Savet bezbednosti UN sutra glasa o rezoluciji o Venecueli 1Foto: MSP (arhiva)

U nacrtu rezolucije se osuđuje nasilje i prekomerna upotreba sile vlasti Venecuele nad mirnim i nenaoružanim demonstrantima.

Američki izaslanik za Venecuelu Eliot Ejbrams izjavio je juče da će SAD zatražiti glasanje o rezoluciji, dok se Rusija protivi bilo kakvoj rezoluciji u kojoj se osporava predsednik Venecuele Nikolas Maduro.

„Nadamo se da ćemo ove nedelje imati rezoluciju kojom će se omogućiti ulazak humanitarne pomoći u Venecuelu“, rekao je Ejbrams i dodao da bi eventualni ruski veto na rezoluciju predstavljao „sramotu“ jer tekst poziva na dostavu humanitarne pomoći.

Dva nacrta rezolucije o Venecueli od početka februara se pominju u Savetu bezbednosti UN. Jedan podržavaju SAD, a drugi Rusija.

U američkom nacrtu se, pored poziva za humanitarnu pomoć poziva i na prevremene predsedničke izbore, dok se u drugom, koji podržava Rusija, osudjuju pretnje upotrebom sile protiv vlasti u Venecueli.

Da bi neki tekst bio usvojen u Savetu bezbednosti UN, potrebno je devet glasova bez upotrebe veta na koje ima pravo pet stalnih članica Saveta – SAD, Rusija, Kina, Francuska i Velika Britanija.