SAD zaustavljaju uvoz šećera proizvedenog u Dominikanskoj Republici zbog prinudnog rada 1Foto: Pixabay/pasja1000

Vlada SAD saopštila je danas da će zaustaviti sav uvoz šećera i srodnih proizvoda koje u Dominikanskoj Republici proizvodi kompanije Central Romana Korporejšn (Central Romana Corporation) zbog optužbi da koristi prinudni rad.

Istraga američke agencija carinske i granične kontrole (CBP) otkrila je da je kompanija navodno izolovala radnike, zadržavala plate, održavala nasilne uslove rada i života i insistirala na prekomernom radu.

„Proizvođači kao što je Central Romana, koji se ne pridržavaju naših zakona, suočiće se sa posledicama dok iskorenjujemo ove nehumane prakse iz američkih lanaca snabdevanja“, navodi se u saopštenju.

Central Romana saopštila je da je vest o zabrani uvoza primila u „čudu“.

„Poslednjih decenija uložili smo milione dolara u poboljšanje uslova rada i života naših zaposlenih u poljoprivrednim oblastima, garantujući pristojne plate i povećane beneficije, obuke i edukativne radionice, kao i obuku o ljudskim pravima i dužnostima naših radnika“, navodi kompanija.

Central Romana, koja se dugo suočava sa takvim optužbama, najveći je proizvođač šećera u Dominikanskoj Republici u industriji koja svake godine izvozi proizvode u SAD u vrednosti od više od 100 miliona dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.