Saliven: SAD spremile nove sankcije Rusiji posle "referenduma" 1Foto: EPA-EFE/Ron Sachs / POOL

SAD će narednih dana objaviti nove sankcije Rusiji. Ovo je odgovor Vašingtona na održavanje “referenduma“ na okupiranim teritorijama Ukrajine, kazao je pomoćnik predsednika Sjedinjenih Država za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven u današnjem intervjuu za En-Bi-Si.

Lideri G7 su u saopštenju u petak nakon početka „referenduma“ potvrdili da će uslediti posledice, posebno dodatne pojačane sankcije, uključujući sankcije entitetima i kompanijama van Rusije koje podržavaju referendume, rekao je Saliven.

„Videćete to u narednim danima. Ovo će samo udvostručiti naše napore da Ukrajini obezbedimo oružje i vojnu opremu.
Američke vlasti će nastaviti da olakšavaju snabdevanje Ukrajine tenkovima iz sovjetskog doba iz drugih zemalja NATO-a, kao i drugim oružjem“, zaključio je Saliven.

Dan ranije je sekretar za štampu Bele kuće Karin Žan Pjer rekla da „Sjedinjene Države nikada neće priznati ove teritorije” na kojima je Rusija odlučila da održi fiktivne referendume o pridruživanju Ruskoj Federaciji, “ jer pripadaju narodu Ukrajine“.

Zvanični Kijev i Zapad odmah su osudili referendume u organizaciji Kremlja kao „namešteno glasanje“, čiji je rezultat već unapred određena Moskva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.