Samo sedam žena na svetu dopušteno da ne nose crno pred papom 1Zoran Milanović sa papom Franjom Foto: EPA-EFE/VATICAN MEDIA HANDOUT HANDOUT EDITORIAL USE ONLY/NO SALES

Sanja Musić Milanović danas je sa suprugom Zoranom Milanovićem došla na privatnu audijenciju kod pape Franje. Supruga hrvatskog predsednika za susret s papom odabrala je crninu jer tako nalaže strogi protokol u Vatikanu.

Sanja je obukla decentnu crnu haljinu dužine ispod kolena, tamne čarape i crne cipele, a od nakita je nosila moderni crni prsten.

Sve žene koje dolaze na privatnu audijenciju kod pape bi, prema protokolu, morale nositi crninu i veo. Veo ne moraju nositi ako imaju kratku kosu.

Ipak, trenutno postoji sedam žena na svetu koje pred papom ne moraju da nose crninu i njima je dopušteno da se pred papom pojave u belom.

Ta povlastica se zove „le privilege du blanc“ na francuskom jeziku ili „il privilegio del bianco“ na italijanskom, a koriste je katoličke kraljice i princeze.

Samo sedam žena na svetu dopušteno da ne nose crno pred papom 2
Foto: EPA/VINCENZO PINTO / POOL

„Privilegiju belog“ trenutno mogu koristiti princeze, vojvotkinje i kraljice: Charlene od Monaka, velika vojvotkinja Luksemburga Marija Tereza, dve belgijske kraljice (Matilde, supruga kralja Filipa i Paola, njegova majka), dve španske kraljice (Leticija, supruga kralja Filipa i Sofija, njegova majka) i Marina, princeza od Napulja.

Privilegija se ne odobrava ženama svih katoličkih monarha ili ženama nekatoličkih monarha.

Iako su katolkinje, privilegija se ne odobrava suprugama kralja Lesota ili supruzi princa od Lihtenštajna.

Takođe, do 2013. ovo pravo nije odobravano supruzi princa Monaka.

Privilegija se ne odobrava ni kraljici Maksimi od Holandije, koja je katolička supruga protestantskog kralja Vilima Aleksandra.

Samo sedam žena na svetu dopušteno da ne nose crno pred papom 3
Foto: EPA PHOTO ANSA/ALESSANDRO BIANCHI

Kraljica Elizabeta nekoliko puta se sastala s papom bez crnine, ali se to događalo na neformalnim sastancima.

Pravilo crne haljine i vela poštovala je većina žena državnika i političarki koje su se susrele s papom, a između ostalih i Kolinda Grabar-Kitarović i bivše prve dame Mišel Obama i Melania Tramp.

Samo sedam žena na svetu dopušteno da ne nose crno pred papom 4
Foto: EPA/ANDREW MEDICHINI

Ipak, poslednjih godina to pravilo je malo „olabavilo“, piše britanski Telegraf, pa su se Angela Merkel, Kamilla Parker Bouls, pa čak i supruga bivšeg premijera Tihomira Oreškovića, Sanja, pred papom pojavile bez vela, a neke od njih nisu bile ni u crnini.

Da je još donedavno vredelo strogo pravilo, govori i činjenica da je Kamilla još 2009. godine, kada je papu posetila prvi put, bila u crnini i s velom preko glave, a tek se 2017. godine „ohrabrila“ i pojavila u bež izdanju, bez vela.

I princeza Dijana je za svoje susrete s papom Ivanom Pavlom II. uvek nosila odeću propisanu protokolom.

Izvor: Index.hr

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Samo sedam žena na svetu dopušteno da ne nose crno pred papom”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.