Tramp: Putin dostojan protivnik; Putin: Želeli smo pobedu Trampa 1Foto: EPA-EFE/ANATOLY MALTSEV

Odnosi Sjedinjenih Američkih Država i Rusije nikada nisu bili gori, ali se od danas sve menja, izjavio je američki predsednik Donald Tramp posle današnjeg razgovora sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom u Helsinkiju.

Putin se, kako prenosi AP, složio da su bilateralni odnosi u „teškom stanju“, a izrazio je nadu da se dve strane sada bolje razumeju.

Ruski predsednik je rekao da su razgovori sa Trampom bili otvoreni i poslovno uspešni i korisni, a istakao je da se razgovaralo o trenutnom stanju bilateralnih odnosa i o međunarodnim pitanjima.

Putin je na konferenciji za medije posle sastanka kazao da Rusija i SAD, kao najveće nuklearne sile, snose odgovornost za međunarodnu bezbednost.

Zbog toga smo dali više konkretnih predloga na tu temu, rekao je Putin, preciziravši da se radi o uništenju raketa malog i srednjeg dometa i raspređivanju oružja u svemiru.

Napeta atmosfera u odnosima Rusije i SAD nema objektivno opravdanje, hladni rat je davno završen, ocenio je Putin.

Uz konstataciju da je Rusija spremna da sarađuje sa SAD u borbi protiv terorizma i osiguranja sajber bezbednosti, Putin je rekao da bi zajednički mogli da preuzmu vodeću ulogu u rešavanju humanitarne krize u Siriji.

Tramp je istakao da je današnji razgovor bio veoma konstruktivan i ocenio da je „Putin dostojan protivnik, što je kompliment“.

Prema njegovim rečima, današnji susret je samo početak dugog procesa, jer je dogovoreno da se razgovori nastave.

Siguran sam da ćemo se sretati i u budućnosti i nadam se da ćemo moći da rešimo sve probleme o kojima smo danas razgovarali, rekao je Tramp.

On je istakao da je Putin spreman da zajedno sa SAD radi na rešavanju nuklearnog problema Severne Koreje, ocenivši da je to veoma važno.

Lideri dve supersile nisu zaobišli ni temu navodnog mešanja Rusije u poslednje predsedničke izbore.

Putin je još jednom negirao te optužbe rekavši da se radi o „potpunoj gluposti“.

Tačno je da smo želeli da pobedi Tramp, a ne Hilari Klinton, ali to je bilo prirodno jer je on govorio o normalizaciji odnosa sa Rusijom, kazao je Putin.

Na isto pitanje Tramp je odgovorio da mu je Putin još jednom rekao da u tome nema istine.

Ja bih to rekao na ovaj način: Ne vidim nijedan razlog da oni to urade, rekao je Tramp.

Američki predsednik se dotakao i veoma aktuelne teme izgradnje gasovoda „Severnki tok 2“.

Bićemo konkurenti kada govorimo o gasovodu. Nisam siguran da je to u najboljim interesu Nemačke, ali je ta odluka doneta, kazao je Tramp.

Putin je, sa svoje strane, ocenio da je tu reč u suprotstavljenim interesima.

Nikome se ne može verovati. Zašto mislite da mi Tramp veruje i da ja verujem njemu? On štiti interese svoje zemlje, a ja svoje. Negde nam se interesi poklapaju i tražimo zajedničke tačke, rekao je Putin.

Novinari su iskoristili priliku da postave i pitanje o „kompromitujućem materijalu“ koji Rusija, navodno, ima o Trampu.

Ocenivši da se radi o „potpunoj besmislici“, Putin je rekao da nije ni znao da je Tramp bio u Moskvi nekoliko godina pre predsedničkih izbora u Americi, niti ga je tada poznavao.

Da li stvarno verujete da mi tajno pratimo svakog stranog biznismena, upitao je Putin.

Tramp je, takođe, kazao da u to ne veruje, jer bi „Rusi već iskoristili taj materijal da ga imaju“.

Na pitanje kakvi su im bili stavovi o Krimu, Putin je rekao da Tramp smatra da je reč o nezakonitom uključivanju u sastav Rusije.

Mi mislimo drugačije, ali za nas je to pitanje u svakom slučaju završeno, rekao je ruski predsednik.

Podsetimo, američki predsednik jutros je stigao u prestonicu Finske, gde je imao radni diručak sa predsednikom te države.