Satelitske slike otkrivaju groblje ruske Vagnerove plaćeničke grupe koja se brzo širi 1Foto: FoNet/Marko Dragoslavić

Satelitski snimci oblasti u blizini sela u Rusiji pokazuju groblje koje se brzo širi, gde su sahranjeni mnogi od poginulih koji se bore za Vagnerovu grupu — rusku privatnu najamničku organizaciju koja je uveliko uključena u rat u Ukrajini.

Slike redova svežih grobova u blizini sela Bakinskaja u Krasnodarskom kraju prvi put su počele da se pojavljuju na društvenim mrežama u decembru. A 2. januara, ruska državna novinska agencija RIA Novosti prikazala je osnivača Vagnera Jevgenija Prigožina kako posećuje lokaciju i polaže venac na jedan od grobova.

Satelitske slike otkrivaju groblje ruske Vagnerove plaćeničke grupe koja se brzo širi 2
foto: EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

„Ovde sahranjujemo borce koji su u testamentu naveli da žele da budu ovde sahranjeni“, objasnio je Prigožin, prenosi RIA. Ili siročad i one čija tela iz nekog razloga rođaci ne žele da uzmu.

Satelitske slike snimljene 24. novembra 2022. prikazuju tri reda grobova na novoj parceli. Kada je Prigožin posetio početkom januara, rekao je za RIA Novosti da su iskopane 93 grobnice. Još jedna satelitska slika kompanije Makar snimljena 24. januara pokazuje da je parcela već skoro puna, sa 14 dodatnih redova, piše CNN.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari