Turkish President Recep Tayyip Erdogan, left, and Saudi Crown Prince Mohammed bin Salmanfoto BETAPHOTO AP Photo/Burhan Ozbilici

Saudijski princ prestolonaslednik Muhamed bin Salman završio je jednodnevnu posetu Turskoj, a Rijad se sprema da sledećeg meseca ugosti američkog predsednika Džo Bajdena.

 

Ove posete pokazuju da Saudijska Arabija, nakon ubistva novinara Džamala Kašogija 2018. u saudijskom Konzulatu u Istanbulu, polako ali sigurno izlazi iz međunarodne izolacije.

To su joj omogućili pre svega ekonomski interesi. SAD bi želele da Saudijska Arabija poveća izvoz nafte i gasa u zemlje EU kako bi nadomestila manjak nastao zbog ruskog napada na Ukrajinu.

Kao zemlja u kojoj je nastao islam, u kojoj se nalaze dva najsvetija mesta za muslimane, Meka i Medina, Saudijska Arabija ima vodeći uticaj u svom delu sveta i njene poteze mogli bi da prate i njeni susedi, pre svih UAE i povećaju izvoz energenata u Evropu.

Turskoj, suočenoj sa rekordnom inflacijom koja je prešla 70 odsto bi, s druge strane, dobro došle saudijske investicije. Koliki su investicioni potencijali Rijada pokazuje i prinčeva poseta Egiptu koja je prethodila Turskoj. Egipat i Saudijska Arabija potpisale su ugovore vredne više od sedam milijardi dolara.

Džamal Kašogi, kolumnista Vašington posta, koji je živeo u SAD, istaknuti kritičar princa Bin Salmana, poslednji put je viđen kako ulazi u saudijski konzulat u Istanbulu 2. okotobra 2018. godine, kako bi dobio dokumentaciju potrebnu za venčanje sa zaručnicom Hatidže Džengiz.

Istraga UN zaključila je je da ga je “brutalno ubio” tim od 15 saudijskih agenata poslanih iz Rijada i da je njegovo telo raskomadano. To je zaključeno na osnovu navodnih audiosnimaka razgovora u Konzulatu koje je napravila turska obaveštajna služba.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, koji je jednom indirektno optužio princa da je naredio Kašogijevo ubistvo, sastao se sa MBS (kako mediji često nazivaju saudijskog prestolonaslednika, koji je ujedno zamenik premijera i ministar odbrane), kako bi popravili narušenu saradnju.

Sudeći po zvaničnim saopštenjima, u kome se pominju prijateljstvo i bratski odnosi, u tome su očigledno uspeli. Ankara, Dve zemlje su odlučne da započnu „novu eru saradnje“ i ostave po strani godine napetosti nakon ubistva novinara Džamala Kašogija, piše turski dnevnik Hurijet.

Turska je otvorila suđenje u odsustvu protiv 26 Saudijaca osumnjičenih za ubistvo Kašogija, ali je sud ranije ove godine odlučio da obustavi postupak i prebaci slučaj Saudijskoj Arabiji. Time je otvoren put za zbližavanje zemalja.

Erdogan je rekao da su razgovori sa princom Muhamedom bili fokusirani na unapređenje tursko-saudijskih odnosa na „mnogo viši stepen“. Erdogan je posetio Saudijsku Arabiju u aprilu, u svojoj prvoj poseti kraljevstvu od 2017.

Prestolonaslednik je ponovio želju Saudijske Arabije i Turske da napreduju ka daljoj konsolidaciji i razvoju bilateralnih odnosa u različitim oblastima.

Prestolonaslednik je to poručio u telegramu zahvalnosti predsedniku Erdoganu, po odlasku iz Ankare, izvestila je saudijska novinska agencija.

„Ova poseta je omogućila da se razgovara o temama od zajedničkog interesa, što potvrđuje želju naše dve zemlje da napreduju u konsolidaciji i razvoju bilateralnih odnosa između njih u različitim oblastima pod vođstvom upravnika Dve Svete džamije Kralja Salmana i Vaše Ekselencijo. ,“ poručio je princ prestolonaslednik, prenosi saudijski dnevnik Saudi gazeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari