Savet Evrope zabrinut zbog turskog nacrta zakona o dezinformacijama 1Foto: Bojan Cvejić

Savet Evrope ocenio je da je turski nacrt zakona kojim se kažnjavaju „dezinformacije“ i koji se trenutno razmatra u Ankari predstavlja kočnicu za slobodu izražavanja garantovanu Evropskom konvencijom za ljudska prava.

U hitno napisanom mišljenju objavljenom sinoć zajedno sa Generalnom upravom za ljudska prava i vladavinu prava Venecijanska komisja navodi da je „zabrinuta zbog mogućih posledica“ tog zakona, posebno od rizika od „autocenzure“ pred predstojeće izbore u junu 2023.

To savetodavno telo zaduženo za pitanja pravne države u Savetu Evrope priznaje potrebu borbe protiv kampanja dezinformacija, ali ocenjuje da u turskom pravnom arsenalu već postoje tekstovi koji se odnose na „opasnije aspekte lažnih ili obmanjujućih informacija“ i da nije nepohodno usvajanje zakona koji bi mogao nositi „moguće arbitrarne restrikcije za slobodu izražavanja“.

Predlogom zakona predvidja se kažanjavanje od tri godine zatvora za širenje obmanjujućih informacija i oduzimanje novinarske propusnice novinarima koji se proglase krivim za taj prestup.

U mišljenju Saveta Evrope ocenjuje se da turski nacrt zakona na ovaj način krši član 10 Konvencije koja garantuje sloboda izražavanja.

Mišljenje će biti podneto na usvajanje na sledećoj sednici Venecijanske komisije 21. i 22. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.