Savetnici Merkelove sutra na Kosovu 1Foto: EPA-EFE PATRICK SEEGER

Dvojica glavnih spoljnopolitičkih savetnika nemačke kancelarke Angele Merkel boraviće sutra na Kosovu, preneo je večeras RTK.

Prošle sedmice portal gazetaexpress.com javio je da će Matias Lutenberg i Jan Heker 11. marta u Prištini razgovarati sa kosovskim predsednikom Hašimom Tačijem i premijerom Ramušom Haradinajem o taksama i dijalogu o normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

U Prištini je, podseća RTK, u subotu boravio visoki američki zvaničnik Dejvid Hejl, koji je predložio kosovskim liderima da govore jednim glasom kako bi ojačali ulogu Kosova u dijalogu.

Hejl je, govoreći o sveobuhvatnom sporazumu sa Srbijom, napomenuo da u suštini sporazuma mora postojati uzajamno priznanje. Iako je poslednjih nekoliko dana bilo pritisaka za ukidanje takse kako bi se otvorio put za dijalog, predsednik Srbije Aleksandar Vučić danas je doveo u pitanje nastavak dijaloga, čak i ako se taksa povuče, naveo je RTK i dodao da je Srpska lista najavila da će se pridružiti Samoopredeljenju i DSK u rušenju Haradinajeve vlade ako obezbede 51 glas.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari