Savetnik predsednika Crne Gore Veljović se brani sa slobode 1foto FoNet/MUP Srbije

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović pušten je da se brani sa slobode nakon što sudija za istragu cetinjskog Osnovnog suda nije prihvatio predlog tužilaštva da mu se odredi pritvor do 30 dana, saopšteno je danas.

Tužilaštvo Veljovića, dojučerašnjeg direktora Uprave policije, sumnjiči da je tokom protesta povodom ustoličenja mitropolita crnogorsko-primorskog Joanikija na Cetinju, počinio krivično delo napad na službenika na dužnosti.

Potpredsednik Vlade Dritan Abazović na Tviteru je objavio video i napisao da se vidi kako je Veselin Veljović i grupa poslanika Demokratske partije socijalista (DPS) započela napad na policiju.

Snimak je prilično mutan i na njemu se vidi prvo rasprava a onda i gurkanje Veljovića sa policijom.

Savetnik predsednika Crne Gore Veselin Veljović uhapšen je juče, saopštio je premijer Zdravko Krivokapić. TVCG saznaje da je uhapšeno još pet osoba koje su učestvovale u neredima na Cetinju.

„Upravo je Osnovni sud na Cetinju doneo rešenje da se ukida pritvorski osnov za moj dalji boravak u pritvoru, što potvrđuje da Crna Gora ima kapacitete i institucije“, izjavio je Veljović, a prenosi Radio-televizija Crna Gora.

„Verujem da je ovde reč ne o činjenicama i ne o istini nego o političkom progonu i političkoj osveti premijera Zdravka Krivokapića i potpredsednika Vlade Dritana Abazovića, zbog ideoloških političkih i drugih stavova koji su oni nesmanjenim intezitetom pokazivali poslednjih meseci u obračunu sa mnom, a posebno zadnjih dana“, kazao je Veljović i istakao da neće uspeti da ga uplaše niti ućutkaju.

Veljović je kazao da je za njega Crna Gora ideal i da mu je zato drago što je danas na Cetinju i što je poslednja 24 sata proveo u pritvorskim prostorijama na Cetinju.

„Svedoci smo bili i vi i ja, da je mitropolit SPC Joanikije ustoličen na Cetinju pod pratnjom borbenih kola, sa pratnjom borbenih policisjkih vozila, uz neviđenu represiju prema građana CG i slobodarskog Cetinja, što nije do sad u deset vekova postojanja crnogorske drzave zabeleženo. Prvi put da imamo krvavog mitropolita na tronu Svetog Petra Cetinjskog, ali o tome neka sude i građani i država“, poručio je Veljović.

Istakao je da mu je žao što je ova Vlada dala podršku takvom činu, i na takav način, kako kaže, pokušala da ponizi našu državu, sve njene građane. Dodaje da Crnogorci imaju čast i ponos i da vjeruje da to neće imati neke značajnije posljedice prema njima.

„Žao mi je što su u toj aktivnosti snažan doprinos dali pripadnici Obaveštajno bezbednosnog sektora i to neću naravno komentarisati, ali da čelnici tog sektora imaju imalo časti i morala podneli bi ostavku, zbog svega što su učinili Crnoj Gori kao članici NATO-a“, kazao je Veljović.

On je demantovao informaciju da je od policajaca sa kojima je razgovarao zatražio da mu prepuste komandu.

Istakao je da se nikad nije desilo u Crnoj Gori da predsjednik Vlade daje nalog za hapšenje građana.

Veljović je naglasio da je jasno sudiji saopštio sve činjenice, potvrdio da tu nije bilo guranja, kao ni krivičnog djela, ni prekršaja i da će to i dokazati.