Sedam zatvorenika ubijeno, 12 ranjeno u neuspelom pokušaju bekstva iz zatvora u Mjanmaru 1Foto: Stefana Savić

Sedam zatvorenika je ubijeno i 12 ranjeno kada je na njih pucano dok su pokušavali da pobegnu iz zatvora u centralnom severnom delu Mjanmara, javile su danas vlasti.

Oko 50 zavorenika pokušalo je juče da pobegne tako što je za taoce uzelo tri čuvara u zatvoru Kalaj, u regionu Sakain, rekao je portparol odelenja za zatvore Mjanmara Kin Šve. U tom zavroru ima oko 1.000 zatvorenika.

Portparol je rekao da je među ubijenim i zatvorenik koji je predvodio pokušaj bekstva.

U saopštenju koje je onlajn objavila Nacionalna organizacija Čin, regionalna etnička grupa koja se protivi vojnoj vladi Mjanmara, zatvorenik je identifikovan kao 28-ogodišnji Salaj Šalom Sijang Tang Lian, poznat kao „Van Dam“, pripadnik oružanog krila te grupe.

Region Sikain i susedna država Čin su uporišta oružanog otpora vladajućoj vojsci koja je preuzela vlast u februaru prošle godine od izabrane vlade Aung San Su Ći.

Portparol je rekao da je među onima koji su pokušali da pobegnu bilo i političkih zatvorenika i običnih kriminalaca.

Rekao je da su zatvorenici odbili da poslušaju naređenja preko razglasa da se predaju kao i pucnje upozorenja. Vlasti su tada otvorile vatru pucajući u njihove noge, rekao je on.

On je negirao izveštaje onlajn medija Kin Tit (Khin Thit) koji radi ilegalno jer ga je vlada zabranila, da je najmanje 30 ljudi ubijeno i još trideset ranjeno kada je vojska upala u zatvor da okonča sukob zatvorskih vlasti i zatvorenika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.