Šef IAEA zatražio pristup nuklearnoj elektrani Zaporožje u Ukrajini 1Foto: Shutterstock/Ihor Bondarenko

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi (Grossi) zatražio je večeras u Savetu bezbednosti UN pristup nuklearnoj centrali u Zaporožju u Ukrajini gde se dešavaju vazdušni napadi za koje se Moskva i Kijev međusobno optužuju.

„Situacija je ozbiljna i IAEA mora da bude ovlašćena da izvrši svoju misiju u Zaporožju što je pre moguće“, rekao je Grosi obraćajući se onlajn tokom hitnog sastanka Saveta bezbednosti UN posvećenog ukrajinskoj nuklearnoj centrali.

Grosi je rekao da „vreme ističe“ i podsetio da IAEA nedeljama pokušava da pošalje misiju da pregleda postrojenje.

Lokacija elektrane Zaporožja, najveće u Evropi, pod ruskom je kontrolom od početka marta, i danas je ponovo bombardovana.

Da bi se garantovala bezbednost lokacije i omogućila inspekcijska misija, generalni sekretar UN Antonio Gutereš (Guterres) i SAD pozvale su na uspostavljanje demilitarizovane zone oko centrale.

„Nažalost, umesto smirivanja situacije, poslednjih dana su prijavljeni još više uznemirujući incidenti, incidenti koji bi, ako se nastave, mogli da dovedu do katastrofe“, rekao je Gutereš.

Sa svoje strane, ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zatražio je večeras od međunarodne zajednice da odmah reaguje kako bi bili proterani Rusi iz nuklearne centrale.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari