Šef izraelske diplomatije pozvao Izrael da primi više ukrajinskih izbeglica 1Jerusalim Foto: EPA-EFE/ATEF SAFADI

Šef izraelske diplomatije Jair Lapid (Yair) izjavio je danas tokom posete Rumuniji da Izrael mora primiti više ukrajinskih izbeglica.

„Nećemo zatvoriti naša vrata i srca narodu koji je izgubio čitav svoj svet. Naša moralna dužnost je da budemo deo međunarodnog napora da pomognemo ukrajinskim izbeglicama da nađu topao dom i krevet da u njemu spavaju. To je naša dužnost da budemo ne samo dobri Jevreji već takođe dobri ljudi“, rekao je Lapid na graničnom prelazu Siret između Rumunije i Ukrajine, preneli su izraelski mediji.

Lapid se tako pridružio drugim članovima Vlade Izraela koji su kritikovali ministarku unutrašnjih poslova Ajelet Šaked (Ayelet Shaked) što je ograničila broj ukrajinskih izbeglica koji ulaze u zemlju, a ne mogu da dobiju državljansto na osnovu Zakona o povratku jer nisu Jevreji, na 25.000, uključujući gotovo 20.000 Ukrajinaca koji su od ranije u jevrejskoj državi.

Izrael je takođe spreman da primi oko 100.000 Ukrajinaca na osnovu tog zakona koji omogućava svakom kome su najmanje jedna baka ili deda Jevreji da se usele.

Ministar spoljnih poslova Izraela je rekao da u toj zemlji živi devet miliona stanovnika i da njen jevrejski identitet neće biti ugrožen sa nekoliko hiljada više izbeglica.

„Naša deca će naučiti važnu lekciju o moralu i odgovornosti“, zaključio je Lapid, ali je rekao da Izrael ne može da primi desetine hiljada nejevrejskih izbeglica i pozvao na uravnoteženu i odmerenu politiku.

Lapid će osim Rumunije posetiti Slovačku u okviru nastojanja da se između ostalog sastane s izbeglicama koje beže od rata u Ukrajini.

On je danas takođe posetio centar Jevrejske agencije u Bukureštu gde su mu okupljeni Jevreji rekli da je Izrael njihov dom, a on je odgovorio da je ta država osnovana za trenutke poput ovog, kako bi se osiguralo da nema ni jednog Jevrejina na svetu koji nema kuda da ide.

Centar u Bukureštu uspostavljen je nedavno posle izbijanja rata u Ukrajini.

Lapid je izrazio dobrodošlicu onima koji nameravaju da se usele u Izrael,ali je rekao da nije sretan zbog okolnosti koje su ih na to navele i nešto ranije je osudio invaziju Rusije na Ukrajinu posle sastanka sa rumunskim kolegom Bogdanom Aureskuom (Auresku).

Sve vesti u vezi sa krizom na istoku Evrope možete pratiti na posebnoj stranici o sukobu Ukrajine i Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari