Sestra Kim Džong Una upozorila SAD i druge “ološe” na “još fatalniju bezbednosnu krizu” 1Foto: EPA-EFE/ JORGE SILVA POOL

Politički moćna sestra severnokorejskog diktatora Kim Džong Una – Kim Jo Džong, upozorila je na “ još fatalniju bezbednosnu krizu” zbog kritika Zapada na račun Severne Koreje i testiranja raketa.

Ona je to izjavila nakon sastanka Saveta bezbednosti UN i to za SAD i njima bliske države, piše Foks njuz.

“SAD treba da imaju na umu da bez obzira na to koliko očajnički pokušavaju da razoružaju (Severnu Koreju), nikada nas ne mogu lišiti prava na samoodbranu, te da će se suočiti sa još fatalnijom bezbednosnom krizom što su gore prema Severnoj Koreji”, rekala je Kim Jo Džong u izjavi državnim medijima.

Inače, smatra se da je ona drugi najveći autoritet u Severnoj Koreji posle svog brata Kim Džong Una.

Sastanak Saveta bezbednosti sazvan je nakon što je vojska Severne Koreje lansirala raket, navodno u svrhu jačanja nacionalne samoodbrane.

Kim Jo Džong kritikovala je SAD zbog njihove “odvratne zajedničke izjave zajedno sa ološima kao što su Velika Britanija, Francuska, Australija, Japan i Južna Koreja“.

Državni mediji KCNA objavili su u subotu da je Kim Džong Un posmatrao lansiranje novog tipa interkontinentalne balističke rakete sa svojom suprugom i njihovom “voljenom ćerkom”.

Predsednik Severne Koreje rekao je da je lansiranje rakete dokaz da ova država ima pouzdano oružje za obuzdavanje vojnih pretnji, koje predvode SAD.

Pretpostavlja se da je Kim Jo Džong rođena 1987. Najmlađe je dete Kima Džonga Ila.

Navodno je devedesetih godina prošlog veka pohađala privatnu osnovnu školu u Bernu, da bi se u Severnu Koreju vratila 2000.

Diplomirala je na kompjuterskim naukama na Univerzitetu Kim Il Sung u Pjongjangu.

Ovaj tekst je nastao u okviru projekta “Danasova škola novinarstva“ koji se sufinansira sredstvima iz budžeta Republike Srbije, Ministarstva za kulturu i informisanje.

Sestra Kim Džong Una upozorila SAD i druge “ološe” na “još fatalniju bezbednosnu krizu” 2

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.