Foto_KCNA_EPA

Američki špijunski sateliti zabeležili su nove aktivnosti u severnokorejskoj fabrici koja je proizvela prve interkontinentalne balističke rakete u ovoj zemlji koje su imale mogućnost da dosegnu Sjedinjene Države. Neimenovani američki zvaničnici rekli su za Vašington post da su sateliti primetili kontinuirane aktivnosti na mestu za proizvodnju projektila.

Tramp se u junu u Singapuru sastao sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom, nakon čega je postignut dogovor o denuklearizaciji Severne Koreje. Nakon toga Tramp je izjavio da Severna Koreja „više ne predstavlja nuklearnu pretnju“, ali su kritičari i pored toga tvrdili da Kim nije dao nikakvo čvrsto i precizno obećanje o okončanju nuklearnih i raketnih programa. Osim toga, ovo nisu prvi izveštaji o tome da Severna Koreja možda nastavlja sa svojim programom naoružanja, što baca senku na stvarni efekat singapurskog samita. Vašington post je citirao američke zvaničnike koji kažu da Severna Koreja radi na izgradnji jedne ili dve nove interkontinentalne balističke rakete (ICBM) na tečni pogon u postrojenju Sanumdong u blizini glavnog grada Pjongjanga. Ova fabrika je poznata po tome što je u njoj proizveden Hvasong-15, prva raketa koja je imala domet do SAD. Međutim, zvaničnici su agenciji Rojters rekli i da raketa na tečni pogon „ne predstavlja ni blizu tako veliku opasnost kao ona na čvrst pogon, zbog toga što joj je potrebno veoma mnogo vremena da se napuni“. Na satelitskim snimcima se vidi kako vozila ulaze u fabriku i izlaze iz nje, ali nije poznato do koje se faze stiglo sa izgradnjom rakete. „Satelitski snimci postrojenja Sanumdong pokazuju da je to mesto aktivno“, kaže Džefri Luis, nuklearni ekspert u Midlberi institutu za međunarodne studije (MIIS). „To postrojenje nije mrtvo, ni u kom smislu te reči. Vidimo da kontejneri za transport i druga vozila dolaze i odlaze“, rekao je Luis. Melisa Hanam iz istog instituta kaže da se u postrojenju „redovno odvijao saobraćaj i da su vozila ulazila u zgradu i izlazila iz nje“ i dodaje da je taj „saobraćajni obrazac“ na ovom mestu bio „skoro isti u vreme sastanaka u Panmunjomu i Singapuru“, što ukazuje na to da nije bilo potpune obustave aktivnosti tokom razgovora. Hanam je rekla i da su veliki „svetlo obojeni kontejneri“ takođe zabeleženi na satelitskim snimcima i dodala da su ti „kontejneri slični onima koji su se pojavljivali prethodnih puta kada je Kim obilazio izgradnju raketa“.

Severna Koreja je izvela ukupno šest nuklearnih testova, a poslednji se dogodio u septembru prošle godine. U poslednje dve godine zemlja je ubrzano napredovala sa razvojem nuklearnog programa. Tokom sastanka u Singapuru Tramp i Kim su se dogovorili da će raditi na „kompletnoj denuklearizaciji Korejskog poluostrva“, ali nije do kraja razjašnjeno šta se tačno pod time misli, niti su saopšteni dodatni detalji o tome kada će se i kako Pjongjang odreći svog nuklearnog naoružanja ni kako će biti provereno da li je to učinjeno. Neki stručnjaci čak sumnjaju u to da je Pjongjang iskreno posvećen denuklearizaciji.

Nedavno je Severna Koreja navodno počela sa demontažom ključnog mesta za lansiranje raketa, ali sudeći po poslednjim izveštajima američkih obaveštajnih službi, moguće je da Pjongjang i dalje potajno nastavlja sa programom nuklearnog naoružanja. Prošle sedmice američki državni sekretar Majk Pompeo je bio prinuđen da prizna da je Severna Koreja nastavila da proizvodi materijal za nuklearnu fisiju, iako je insistirao na tome da je „došlo do napretka“.