Severna Makedonija i Albanija otvaraju pristupne pregovore sa EU 1Foto: EPA-EFE/GEORGI LIČOVSKI

U sedištu Evropske unije (EU) u utorak se održavaju dve međuvladine konferencije, sa Skopljem i Tiranom, čime se obeležava zvanično otvaranje pregovora o punopravnom članstvu u EU.

Predsednica Evropske komisije (EK) Ursula fon der Lajen ocenila je pred početak međuvladinih konferencija da je ovo istorijski trenutak.

„Vi i vaš narod ste toliko radili da dođete do ovog trenutka i pokazali ste koliko ste posvećeni evropskim vrednostima i zadržali veru u proces pristupanja EU. Sve ove promene ste preduzeli ne zato što su bile neophodne za vašem putu ka EU, već zato što su dobre za vaše zemlje“, rekla je Fon der Lajen.

Petr Fiala, premijer Češke, zemlje koja predsedava Evropskom unijom, potvrdio je da se njegova zemlja uvek zalagala za integraciju celog regiona Zapadnog Balkana u EU.

Češko predsedništvo veoma dobro zna koliko evropske integracije znače za bezbednost i ekonomiju naših demokratija“, rekao je premijer Češke.

Severnu Makedoniju na međuvladinoj konferenciji predstavlja premijer Dimitar Kovačevski, a Albaniju premijer Edi Rama.

Premijer Rama je zahvalio albanskom narodu koji, prema njegovim rečima, nikada nije odustao od sna da krene evropskim putem, piše RSE.

„Znamo da ovo nije početak kraja. Ovo je kraj početka. Moramo da nastavimo da gradimo snažnu demokratsku i evropsku Albaniju i jak demokratski zapadni otvoreni Balkan“, rekao je albanski premijer Edi Rama.

Premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski ocenio je da održavanjem međuvladine konferencije Skoplje zvanično čini prvi korak koji će dovesti do punopravnog članstva u EU.

„Verujem da je ovo novi početak za prosperitet i napredak u regionu. Ako postoji jedan napredak za jednu zemlju, to će podstaći napredak i u regionu“, naglasio je Kovačevski.

Šef makedonske vlade potvrdio je da makedonski jezik neće biti označen zvezdicom ili bilo kakvim dodacima, kao i da će jednog dana makedonski jezik biti među zvaničnim jezicima EU.

Makedonija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU od 2005. godine. Evropska komisija je 2009. godine preporučila otvaranje pristupnih pregovora pod uslovom da ta zemlja reši spor oko imena sa susednom Grčkom.

Nakon rešavanja spora 2018. godine, na početak procesa je prva stavila veto Francuska, koja je zatražila promenu metodologije u pristupnim pregovorima. Na kraju, susedna Bugarska je blokirala pregovore uslovljavajući otvaranje procesa rešavanjem spora oko jezika i istorije.

Albanija, koja je bila tretirana u istom paketu sa Severnom Makedonijom, morala je da sačeka rešenje spora između Skoplja i Sofije kako bi omogućila proces pregovora o članstvu.

Albanija je zemlja kandidat za punopravno članstvo u EU od 2014. godine, a od 2018. ima preporuku EK da otpočne proces pristupnih pregovora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.