Severnoj Koreji potrebne gvozdene garancije SAD 1Foto EPA-EFE Russian Foreign Ministry.

Kada je krenuo u Pjongjang, nije bilo potpuno izvesno da će se ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov sresti i sa severnokorejskim liderom Kim Džong Unom.

Sudeći prema slikama iz rezidencije „Paviljon sto cvetova“ na kojima su njih dvojica neprestano nasmejani i u srdačnom raspoloženju, susret je ispunio očekivanja obe strane. Pre ovih susreta, Kim se već dva puta sreo s liderom Južne Koreje, a čuju se vesti da je na vidiku i susret s japanskim premijerom Abeom. U ovoj dinamičnoj slici Korejskog poluostrva, do sada je nedostajala samo Rusija, koja je u izvesnom smislu stajala po strani.

U ovoj poseti, koja je prva posle devetogodišnjeg prekida, ruski šef diplomatije bio je prvi zvaničnik te zemlje koji se sreo sa severnokorejskim liderom. Razgovaralo se o razoružanju Severne Koreje i garancijama bezbednosti Pekingu. Lavrov je podržao pristup Severne Koreje koji polazi od etapnog rešavanja problema, gde svi ustupci Pjongjanga treba da dobiju kompenzaciju u ukidanju ekonomskih sankcija i obezbeđivanju garancija bezbednosti. Lavrov je ocenio da garancije treba da budu „betonske i gvozdene“. On je kazao da će rezultati zavisiti i od umeća pregovarača, dodajući da nuklearna kriza na poluostrvu ne može da bude rešena „jednim udarcem“.

Ova zapažanja, očigledno, bila su upućena američkom predsedniku, koji neguje stil „sada i odmah“. Ruski stručnjaci su prilično skeptični kada je reč o mogućnim dometima susreta Tramp – Kim. Direktor Valdai foruma i stručnjak za razoružanje Fjodor Lukjanov ocenjuje da će to da bude „veliki i produktivan“ šou, ako dođe do susreta, ali da više od toga ne treba očekivati.

Tramp insistira na brzom razoružavanju Severne Koreje s garancijama Vašingtona. Vesti ukazuju na planove prebacivanja raketa i postrojenja u SAD. Pri tome, potpuno je nepoznato zbog čega bi Kim morao da se složi s takvim scenarijom. Sve što je Pjongjang dobio na političkoj areni, to je ostvario upravo zahvaljujući uspešnom nuklearnom programu.

Na drugoj strani, oslanjati se na bilo koje američke garancije, posle sudbine dogovora sa Iranom i to kod predsednika koji u „nedelji ima više od jednog petka“, slično je bezumlju. Čak i kada se Tramp uzme kao jedna „dosadna epizoda“, američka administracija je i ranije pokazivala „pragmatizam“ prema dogovorima, pa je menjala stavove prema izmenjenim okolnostima.

Naposletku, čak i kada bi Pjongjang želeo da ispuni ovu američku želju, demontaža nuklearnog potencijala trajala bi između 10 i 15 godina, jer je tehnički složena, a da se ne pominje politička složenost, zapazio je Lukjanov.

Najavljujući svoju posetu Severnoj Koreji, Lavrov je rekao da će u ime Rusije učestvovati na sastanku „šestorke“ koja je uključena u ove pregovore. Reč je o tome da se obezbedi mir i bezbednost za ceo region. Denuklearizacija treba da se primeni na celu jugoistočnu Aziju i da donese koristi celom regionu.

Pregovori će zbog toga morati da budu multilateralni i neće moći da se vode ultimatumima. Rusija i Kina su još 2014. formulisale svoju „mapu puta“ za Korejsko poluostrvo, koja se sada uspešno sprovodi, rekao je Lavrov. Stoga je jasno da i Rusija očekuje udeo u predstojećim pregovorima.

Dva dana uoči predviđenog susreta američkog predsednika Trampa i Kim Džong Una u Singapuru, ruski predsednik Vladimir Putin boraviće u Kini od 8. do 10. juna. Ima dovoljno vremena da ruski predsednik lično sretne Kima, pre nego što ovaj doživi stil rukovanja i pozdravljanja američkog predsednika. Nagađa se da su detalje posete precizirali Lavrov i Kim u razgovoru iza zatvorenih vrata. Kada su razmenjeni pokloni, Lavrov je Kimu predao pozlaćenu kutiju. „Tamo je ključ, kako bi se skrivale naše tajne“, rekao je kroz osmeh ruski ministar, tako da nije mnogo šta stiglo u javnost sa tog razgovora.

Jedna zanimljiva dimenzija predstojeće posete jeste glasanje Kineza u kome su izabrali Putinove glavne pozitivne osobine. To je rezultat onlajn ispitivanja koje ima već 10 miliona posetilaca na kineskim društvenim mrežama. Glavna je mudrost koju je izabralo 91,3 odsto ispitanih, snažna volja je na drugom mestu sa 83,4 odsto. Na trećem mestu je njegova hrabrost koju je izabralo 78,21 ispitanika. Dalje Putinove osobine, prema izboru kineskih ispitanika su snaga i dobrota, predanost svojoj zemlji i doslednost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.