"Skandal u Melburnu": Kako su svetski i regionalni mediji izvestili o postupku Srđana Đokovića? 1foto: Srđan Stevanović /Starsport

Uzvikivanje „živela Rusija“ i slikanje pored ruske zastave sa glavom Vladimira Putina od strane oca prvog tenisera sveta Novaka Đokovića, Srđanom Đokovićem, u najmanju ruku izazvao je „skandalozan“ odjek u regionalnim kao i svetskim medijima.

Nakon postupka Srđana Đokovića, snimljenog kako slavi sa navijačima pobedu svog sina u sredu uveče uz povike „živela Rusija“ i sa razvučenom zastavom okupatorske države na kojoj se nalazi faca Vladimira Putina, okružen ljudima među kojima ima onih koji nose majice sa slovom „Z“, regionalni i svetski mediji karakterišu ga kao“skandaloznog“.

Tako je Jutarnji list u Hrvatskoj s naslovom „Australijan open službeno upozorio Đokovića, otac Srđan je snimljen kako govori ‘Živela Rusija‘“ doneli i nadnaslov „Skandal u Melburnu“.

U svom članku o ovom incidentu oni donose službeno oglašenje Australijan opena u kom stoji da je manja skupina ljudi isticala neprimerene zastave i simbole te da su izbačeni sa tribina.

Uz to, oni donose i tvit Aleksandra Dolgopolova, bivšeg pobednika Umaga, u kom stoji „Ovog će lika doživotno izbaciti, barem sa svih turnira u Australiji, zar ne?“

Sa sličnim nad naslovom „Skandal u Australiji“, sarajevski portal Klix.ba donosi tekst „Porodica Đoković dobila upozorenje zbog Rusije i Putina, Novakov otac ipak može odahnuti“ u kom navode da su novinari iz Srbije potrvdili da se na snimku nalazi Đokovićev otac, kao i da je ukrajinski ambasador Vasil Mirošničenko ove scene nazvao sramotnim.

Direktor turnira, prema pisanju ovog medija, Kreg Tajli, kazao je da Srđan Đoković neće snositi nikakve sankcije.

Da se Novak opet našao u situaciji koja nije za pohvalu, zahvaljujući svom ocu, donosi nam tekst Oslobođenja „Novak Đoković ponovo u nelagodnoj situaciji zbog oca Srđana“.

Takođe, oni podsećaju da je policija države Viktorija uhapsila četiri osobe zbog performasa u Melburnu.

Strani mediji su malo opširniji od regionalnih.

Tako Dejli mejl podeća na pravila koja važe pri ulasku na turnir.

„Pravila za ulazak na Australian Open zabranjuju bilo kakve zastave podrške Rusiji ili Belorusiji“, stoji u njihom tekstu u kom nisu propustili da napišu da je Srđan Đoković viđen sa navijačima, na snimku objavljenom na Jutjubu, na kom uzvikuje „Živela Rusija“.

BBC piše slično kao i Dejli mejl, u svom teksu koji je naslovljen rečima „Otac Novaka Đokovića Srđan snimnjen na Australijan openu kako se slika sa pristalicama Vladimira Putina„.

Gardijan donosi nešto širu sliku.

Pored uzvika, zastave i slova „Z“, britanski Gardijan piše da su proruski navijači nosili i majice sa logom motociklističke bande „Noćni vukovi“ a da video poruku započinju pozdravom predsedniku bande Aleksandru Zaldostanovu.

„Zaldostanov se smatra Putinovim ličnim prijateljem koji je, zajedno sa klubom, prošle godine navodno pogođen sankcijama Evropske unije“, stoji u Gardijanovom podsećanju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.