Foto EPA-EFE SAM MOOY

Morison je na glasanju u parlamentu tesnom većinom od 45 prema 40 glasova pobedio bivšeg ministra unutrašnjih poslova Pitera Datona, čije su pristalice primorale Ternbula na glasanje o premijeru. Sva trojica su članovi vladajuće Liberalne stranke Australije, a Ternbul je postao četvrti premijer Australije koji je izgubio poverenje sopstvene stranke pre isteka trogodišnjeg mandata.

„Čast mi je bila da služim kao lider ove velike nacije. Volim Australiju. Volim Australijance“, rekao je Ternbul i najavio da namerava da napusti političku scenu i da će uskoro podneti ostavku na mesto poslanika. Ostavka Ternbula dovela bi do izbora za to jedno upražnjeno poslaničko mesto, a vlada koja u parlamentu ima tesnu većinu od jednog poslanika bi u tom slučaju mogla da je izgubi. Takođe, jedna od mogućnosti u slučaju Ternbulove ostavke je i da Morison raspiše vanredne izbore. Međutim, Morison, koji je juče položio zakletvu, je rekao novinarima da nema nameru to da uradi u skorije vreme.

Morison je ušao u parlament 2007. i od tada je držao tri ključna ministarska mesta. On je konzervativac koji poziva na umerenost u Liberalnoj stranci. Izgradio je reputaciju kao snažan lider, smatra se da je pragmatičan, ambiciozan političar koji je već odavno bacio oko na premijersku poziciju. Kritikovali su ga zbog kontroverzne politike prema azilantima, a prošle godine se suprotstavio nacrtu zakona o istopolnim brakovima. Obraćajući se novinarima posle jučerašnjeg glasanja, Morison je rekao da će raditi da tome da „ponovo ujedini stranku koja je bila u previranjima ove nedelje“ i najavio da će borba sa žestokom sušom, koja je pogodila delove istočne Australije, biti „najhitniji i najvažniji zadatak“.

Mnogi su opisali ovu nedelju kao jednu od najhaotičnijih u istoriji australijske politike. Na svojoj poslednjoj konferenciji za novinare, Ternbul je ovu sedmicu nazvao „ludnicom“ i zahvalio kolegama što su izabrali Morisona, a ne Datona. Neuspehom Datona da postane premijer sprečen je zaokret udesno u Australiji. Ternbul je kritikovao Datonove pristalice zbog žestoke kampanje protiv njega, koju je opisao kao „pobunu“. Među favoritima je bila i ministarka spoljnih poslova Džuli Bišop koja je mogla da postane druga žena na čelu australijske vlade, ali je izgubila u prvoj rundi glasanja.

Protekla decenija na političkoj sceni Australije bila je dosta turbulentna i obeležena nizom smena na liderskim pozicijama. Još tri premijera su bila prinuđena da podnesu ostavku zbog partijskog rivalstva. U poslednje vreme nijedan premijer nije ostao na tom mestu ceo mandat, delom i zbog toga što se izbori održavaju relativno često – na svake tri godine. „Izbori su uvek tu, iza ugla, što znači da su članovi parlamenta stalno fokusirani na svoj opstanak, a manje na nacionalni interes“, kaže Dejv Šarma, bivši australijski diplomata.