Škotska se nada nezavisnosti i članstvu u EU 1Foto: Beta/AP/Scott Heppell, file

Škotska premijerka Nikola Stardžen (Nicola Sturgeon) je danas izjavila da se nada da će Škotska steći nezavisnost i moći da se „pridruži“ Evropskoj uniji, ističući da je Bregzit protiv želja Škota, koji su na referendumu 2016. glasali protiv izlaska iz Unije.

„Sada prolazimo kroz težak Bregzit protiv naše volje, u najgorem mogućem trenutku, usred pandemije i ekonomske recesije“, napisala je škotska premijerka na veb stranici svoje stranke SNP, dva dana nakon izlaska Velike Britanije iz jedinstvenog tržišta i carinske unije.

Ona je ponovila rešenost da organizuje novi referendum o škotskoj nezavisnosti, nakon izjašnjavanja 2014. kada je 55 odsto Škota bilo protiv nezavisnosti.

Međutim, odluka o organizovanju takvog referenduma ostaje na britanskom premijeru Borisu Džonsonu (Johnson) koji odbija da to učini.

Ipak, ubedljiva pobeda SNP-a na lokalnim izborima u maju povećala bi pritisak na London da pristane na nov referendum.

Po poslednjoj anketi sredinom decembra, 58 odsto Škota podržava odvajanje od Velike Britanije.

„Kao nezavisna članica Evropske unije, Škotska bi bila partner i mogla bi da gradi mostove – ne samo most ka izgradnji snažnije ekonomije i pravednijeg društva, već i most koji bi olakšao odnose EU i Velike Britanije“, navela je škotska premijerka.

Dok je 51,9 odsto Britanaca 2016. glasalo za Bregzit, 62 odsto Škota je bilo protiv izlaska iz Evropske unije.

Premijerka je rekla da je Škotska za gotovo 50 godina članstva u EU imala koristi od jedinstvenog tržišta, uključujući slobodu kretanja.

„Više od 230.000 ljudi iz cele Evrope izabralo je Škotsku za svoj dom. To su naši prijatelji i naša porodica i zaista želimo da to i ostanu“, istakla je ona.

Posle Bregzita „naši gradjani će biti manje sigurni i biće im ograničeno pravo da rade, uče i žive negde drugde u Evropi“, ukazala je škotska premijerka, podsećajući da je 2.000 Škota učestvovalo prošle godine u programu univerzitetske razmene EU Erazmus kojeg se britanska vlada odrekla da bi ga zamenila svojim medjunarodnim programom.

„Mi nismo želeli da odemo i nadamo se da ćemo se uskoro ponovo pridružiti kao jednaki partneri“, rekla je premijerka Škotske Nikola Stardžen.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

2 reagovanja na “Škotska se nada nezavisnosti i članstvu u EU”

  1. Znači, onih 40 posto koji su protiv, vas ne zanimaju… Imali ste priliku. Sledeća će biti kad vam Englezi ponovo dozvole.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.