Skup ministara spoljnih poslova NATO-a nastavljen sastankom Severnoatlantskog saveta 1Foto: Beta/NATO/Erik Luntang

Dvodnevni skup ministara spoljnih poslova članica NATO-a nastavljen je jutros u Bukureštu novim sastankom Severnoatlantskog saveta (NAC).

U fokusu jučerašnjeg, prvog sastanka Severnoatlantskog saveta na skupu, bilo je jačanje podrške Ukrajini u njenoj borbi protiv ruske invazije.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je sinoć da su šefovi diplomatija članica alijanse odlučili da pošalju Ukrajini dodatnu pomoć u gorivu i agregatima i dodao da će podrška toj zemlji biti dugoročna.

Stoltenberg je kazao da se sa skupa šalje „snažna poruka“ jedinstva alijanse i nastavka podrške Kijevu i ponovio da je dostavljanje oružja Ukrajini „najbolji način da se podrži trajni mir“ u toj zemlji.

Ministri 30 članica NATO-a bavili su se i pitanjem ulaska Švedske i Finske u alijansu koji se uskoro očekuje.

„Protokol o pristupanju Švedske i Finske potpisalo je svih 30 članica, a nisu ga ratifikovale jedino dve (Mađarska i Turska). Reč je o veoma brzom procesu pristupanja. Ulazak Švedske i Finske će ojačati NATO i učiniti bezbednijim i sigurnijim i te zemlje i alijansu“, rekao je Stoltenberg sinoć.

Šefovi diplomatija Švedske i Finske učestvuju juče i danas na sva tri sastanka Severnoatlantskog saveta, ključnog tela NATO-a zaduženog za donošenje odluka.

Ministri će se danas baviti i delovanjem Kine, čije povećano prisustvo širom sveta, prema rečima Stoltenberga, predstavlja svojevrstan izazov za alijansu.

„Vidimo Kinu u Africi, na Arktiku, u sajber prostoru, unutar evropskih zemalja. Vidimo različite poteze Kine sa ciljem da poveća prisustvo u Evropi, uključujući kontrolu nad važnom infrastrukturom“, kazao je Stoltenberg, navodeći da treba uzeti u obzir bezbednosne posledice kineskih ekonomskih aktivnosti.

Jedna od tema će danas biti i jačanje pomoći Bosni i Hercegovini, Gruziji i Moldaviji, „partnerskim zemljama koje se suočavaju sa ruskim pritiskom na različite načine“, kazao je Stoltenberg.

Ministrima članica NATO-a, Švedske i Finske, na poslednjem, trećem sastanku Severnoatlantskog saveta pridružiće se šefovi diplomatija Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari