Slovački sud oslobodio Marijana Kočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Kucijaka 1Foto: EPA-EFE/JAKUB GAVLAK

Slovački sud oslobodio je kotnroverznog biznismena Marijana Kočnera optužbi da je nalogodavac ubistva novinara Jana Kucijaka, što je iznenađujuća presuda u „procesu veka”, piše Dojče vele.

„Saznaćemo da li ćemo jednog dana biti pravna država, koja štiti pristojne ljude, a kažnjava gangstere”, pisalo je u četvrtak ujutru u komentaru na portalu Aktualiti za koji je radio i Jan Kucijak.

Novinar i njegova verenica Martina Kušnirova ubijeni su u februaru 2018. godine u svojoj kući u Velikoj Mači. Policija i tužilaštvo su nalogodavca videli u biznismenu Marijana Kočneru o čijim je mutnim poslovima Kucijak pisao.

Sada je sud doneo dugo iščekivanu presudu – Kočner i njegova saradnica Alena Žužova oslobođeni su zbog nedostatka dokaza. Osuđen je jedino treći čovek na optuženičkoj klupi, onaj koji je dovezao i odvezao ubicu do mesta zločina.

Biznismenu Kočneru je pretilo 25 godina u zatvoru, ali su sumnje počele da se rađaju već početkom avgusta, kada je sud odložio izricanje presude. Državno tužilaštvo je podnelo i nove dokaze, što je za pojedine posmatrače bio pokazatelj da ni tužioci nisu bili uvereni da imaju čvrst slučaj.

Kočnera je u fokus istrage stavilo poslednje istraživanje na kojem je radio mladi novinar Kucijak. Njegova saznanja su kolege objavile posthumno, a radilo se o sumnjivim poslovima, utaji poreza i vezama Kočnera sa vrhom tadašnje socijaldemokratske vlasti u Bratislavi. Kočner je jednom prilikom navodno pored svedocima eksplicitno pretio novinaru.

Kucijak je takođe istraživao veze premijera Roberta Fica i italijanske mafije. Zato su posle dvostrukog ubistva u Bratislavi i drugim gradovima izbili masovni protesti.

Političke posledice su protresle Slovačku. Najpre je prošle godine liberalna aktivistkinja i advokatica Zuzana Čaputova iznenađujuće izabrana za predsednicu, a zatim je početkom godine na parlamentarnim izborima trijumfovala stranka „Obični ljudi i nezavisne ličnosti” Igora Matoviča, koji je ubrzo postao premijer. Socijaldemoratski establišment je rasturen.

Ali, ubistvo Kucijaka od kojeg je sve počelo očito još nije rešeno. Valja sačekati žalbe i pravosnažnu presudu.

Čovek koji je tog februara 2018. povukao obarač, bivši vojnik Miroslav Marček već je priznao zločin i osuđen je na 23 godine zatvora. On tvrdi da je nalog dobio od jednog posrednika, a da je Kočnera video samo na televiziji i da ne zna da li ima veze sa ubistvom.

Posrednik – u međuvremenu osuđen na 15 godina – opteretio je upravo Kočnera i Žužovu. To dvoje je ostavilo tragove i u međusobnom dopisivanju. Žužova je, prema viđenju tužilaštva, godinama obavljala prljave poslove za Kočnera, uključujući iznude.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.