Slovenački parlament odbacio novčane kazne za nedolično ponašanje 1Foto: EPA-EFE/IGOR KUPLJENIK

Slovenački parlament odbacio je danas predlog za izricanje novčanih kazni za „nedolično ponašanje“ u javnosti koje podržavaju stranke vladajuće koalicije, dok je opozicija to ocenila kao pokušaj vlade da ponovo uvede „verbalni delikt“ nastojeći da uguši kritiku njene politike.

Za izmenu zakona o javnom redu i miru glasala su 43 poslanika, dok je 44 bilo protiv.

Prema odbijenom predlogu, svako ko se u javnosti svađa, viče ili se nedostojno ponaša prema pojedincu ili grupi pojedinaca izazivajući uznemirenje ili osećaj pretnje, a nanosi štetu ugledu ovih osoba, biće kažnjen sa 500 do 1.000 evra, ako se to dogodilo u prisustvu policajca koji bi prijavio slučaj, prenela je agencija Hina.

U žučnoj raspravi pre glasanja, opozicija je tvrdila da vlada Janeza Janše uvodjenjem novčanih kazni želi da uvede „verbalni delikt“ kakav je postojao za vreme bivšeg režima i spreči kritike i izraze nezadovoljstva koji se čuju na demonstracijama protiv vlade, njenim protivepidemijskim merama i spoljnom politikom.

Vlada je uvođenje novčanih kazni za nedolično ponašanje prvi put razmatrala nakon što su pre nekoliko meseci demonstranti pred zgradom parlamenta vikali poslanike vladajuće stranke, a neki čak i pljuvali ka njima i vredjali ih, zbog najave da će se uvesti obavezna vakcinacija protiv kovida-19.

Prema prvom predlogu vlade, novčano je trebalo kažnjavati one koji se „nedolično ponašaju“ prema službenim osobama koje su na dužnosti, kao i prema najvišim predstavnicima vlasti i članovima njihovih porodica.

Vlada je posle kritike opozicije odustala od takvog predloga i uputila u skupštinu novi koji predvidja kaznu za svaki oblik nedoličnog ponašanja i vikanja u javnosti, bez obzira ko mu je izložen.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.