Slovenija se ubrzano vraća u normalu, zelena faza već početkom juna 1Foto: Beta/AP

Slovenija se ubrzano vraća u „normalu“ posle duge i teške borbe protiv pandemije korona virusa, potvrđuju danas objavljeni podaci o zarazi prema kojima je broj infekcija opao za 22 odsto u odnosu na nedelju ranije, pa bi normalizacija mogla da usledi pre nego što se očekivalo.

U poslednja 24 sata u zemlji je potvrđeno 726 slučajeva infekcije korona virusom, dve osobe su umrle.

Institut Jožef Štefan, koji za vladu radi projekcije razvoja epidemije, objavio je danas da je reproduktivni broj širenja virusa (R) pao na 0,83. To znači da bi, nastavkom pozitivnog trenda, Slovenija mogla da udje u „zelenu“ fazu već početkom juna, prenela je Hina.

Ulazak u zelenu fazu znači da je broj dnevnih infekcija manji od 300 i donosi gotovo potpunu normalizaciju života i ekonomskih aktivnosti, posebno turizma, jer se tada ukidaju sve protivepidemijske mere, osim osnovnih higijenskih preporuka, a samo diskoteke i noćni klubovi neće raditi.

Početkom nedelje Slovenija je ušla u tzv. žutu fazu, jer je prosečan broj dnevnih infekcija manji od 600.

Vlada je saopštila da je u poslednja 24 sata, sa 4.698 PCR testova, otkriveno 726 infekcija, što je 15,5 odsto od ukupnog broja testiranih. Trenutno je u Sloveniji 8.958 aktivnih slučajeva.

Hospitalizovana su 463 pacijenta, od toga 128 na odeljenjima intenzivne nege, a taj broj opada već nekoliko dana.

Prosečan broj infekcija u jednom danu u poslednjih nedelju dana je 524, a broj umrlih od posledica kovida-19 se neprestano smanjuje.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.