Šnajder: Putin vlada u virtuelnoj realnosti, jedino tu može proglasiti pobedu 1Foto: EPA-EFE/MIKHAIL METZEL/SPUTNIK/KREMLIN / POOL

Besmisleno je čuvati Putina od osećaja da gubi. On će to sam shvatiti i delovaće da se zaštiti, smatra Timoti Šnajder, ugledni američki istoričar i predavač na Jejlu.

 

Kako je napisao na Tviteru, “Ruska vojska nije saterana u ćošak. To je sila koja napada. Kada su poražene, jedinice se samo povlače preko granice u Rusiju”.

Putin, smatra Šnajder, vlada u virtuelnoj stvarnosti, gde uvek postoji put za bekstvo.

“U Ukrajini se ne može saterati u ćošak, jer je Ukrajina pravo mesto. Ljudima u drugim društvima je teško da shvate da je Putin diktator koji kontroliše medije svoje zemlje. On vlada menjajući temu. Putin stalno menja temu. Poslednji put kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu, njeni mediji su iz dana u dan menjali temu, dok su Rusi napredovali“.

Kada je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu ovog februara, mediji su se brzo prilagodili od tvrdnji da je invazija nemoguća do izjava da je neizbežna. Rusi su napredovali.

“Ako bude poražen u stvarnosti, Putin će samo proglasiti pobedu na televiziji, a Rusi će mu verovati, ili će se pretvarati. Za to mu nije potrebna naša pomoć”, ističe Šnajder.

Dodaje da je besmisleno stvarati “izlaz“ u stvarnom svetu, kada Putinu treba samo onaj u virtuelnom svetu koji on potpuno kontroliše. Naravno, Putin bi mogao pogrešiti i čekati predugo da proglasi pobedu u virtuelnom svetu.

“U tom slučaju gubi moć. Ne možemo ga spasiti od takve pogrešne procene”.

Groteskno je, ukazuje istoričar, tražiti od Ukrajinaca da donose odluke o ratu kako bi ugodili ruskim televizijskim producentima, koji ionako ne preuzimaju pravac iz stvarnog sveta.

Nerazumevanje Rusije kroz klišee “skretanja sa tema“ učiniće da rat traje duže, odvraćajući pažnju od jednostavne neophodnosti ruskog poraza.

“Ukrajina je sasvim druga priča. Zelenski je, za razliku od Putina, demokratski izabran, oseća se odgovornim za svoj narod i vlada u svetu gde su drugi važni. Ukrajina ima štampu kojom vlada ne upravlja. Zelenski ne može tako jednostavno da menja temu. Stoga mu je potrebna pomoć, kako da dobije rat, tako i da kaže Ukrajincima šta sledi”.

Za razliku od ruskih vojnika, Ukrajinci nemaju gde da odu, ukazuje.

“U njihovoj zemlji se vodi rat. Završetak rata znači više razmišljati o ukrajinskom narodu i njegovoj budućnosti, a manje brinuti o problemima koje Putin u stvari nema”, zaključuje Šnajder.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.