Socijalisti ulaze u teške pregovore o vladi 1Foto: Fonet/ AP

Budući da su socijalisti osvojili oko 29 odsto glasova na trećim izborima u protekle četiri godine, neće moći samostalno da formiraju vladu, već će im biti potrebna koalicija ili sa levičarskim Podemosom i regionalnim strankama, ili sa desnim centrom.

Prvi put od okončanja vojne hunte, pre gotovo četiri i po decenije, u parlament Španije ulazi jedna ultradesničarska partija – Vox („Glas“). Kako podseća Bi-Bi-Si, Vox se protivi multikulturalizmu, „neobuzdanim migracijama“ i onome što naziva „radikalni feminizam“, a analitičari tvrde da je uspon krajnje desnice izazvan široko rasprostranjenim gnevom zbog porasta separatističkih težnji u Kataloniji, s obzirom na žestoko protivljenje te stranke „davanju bilo kakvih ustupaka secesionistima“.

Najvećim „izbornim gubitnikom“ smatra se konzervativna Narodna stranka, koja je u prethodnom sazivu parlamenta imala 137 poslanika, a sada je osvojila samo 66 mesta u parlamentu. Izlaznost je bila 75,8 odsto, što je rekord u proteklih nekoliko godina, i za devet odsto više u odnosu na glasanje održano 2016. godine.

U obraćanju javnosti u izbornoj noći Sančes je istakao da su najveći izazovi „borba protiv nejednakosti, unapređenje suživota i hvatanje ukoštac sa korupcijom“.

– Pobedila je budućnost, a prošlost je poražena, poručio je Sančes pristalicama. Ishod izbora smatra se „ličnim uspehom“ za premijera, imajući u vidu podatak da su na prethodnim izborima socijalisti dobili 23 odsto glasova. Socijalistima i Podemosu nedostaje 11 poslaničkih mesta da bi imali većinu od 176 poslanika u parlamentu od 350 poslanika. Savez sa „Građanima“ („Ciudadanos“), strankom centra, malo je verovatan, budući da je lider te partije Albert Rivera oštar kritičar Sančesa, i nazivao je njegovu prethodnu vladu „frankenštajnskom“, zaklevši se da neće ući u vladu sa socijalistima.

Pristalice socijalista su u izbornoj noći uzvikivale: „Ne sa Riverom“, dok je prethodni koalicioni partner socijalista, lider Podemosa Pablo Iglesias, jasno stavio do znanja javnosti da je moguć još jedan „levi“ saziv vlade. Ipak, očekuju se teški pregovori o formiranju vlade, budući da se stiče utisak da levičarska koalicija zavisi od stranaka koje podržavaju nezavisnost Katalonije, a takav postizborni savez smatra se „toksičnim“.

Nakon „istorijskog poraza“ Narodne stranke, njen lider Pablo Kasado izjavio je da će ta partija postati „glavna opoziciona snaga“. S druge strane, evropski „suverenisti“ čestitali su stranci Vox na osvojenih preko 10 odsto glasova. Čestitke španskim ultradesničarima, između ostalog, uputili su potpredsednik italijanske vlade Mateo Salvini i francuska ultradesničarka Marin le Pen. Lider „Glasa“ Santiago Abaskal obećao je da će njegova partija „ponovo učiniti Španiju velikom“. „Glas“ odbacuje „etikete“ „ultradesničari“, ali njegovi stavovi o imigraciji i islamu u skladu su sa gledištima krajnje desnice iz drugih delova Evrope.