olaf šolcFoto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je danas da je uveren je da će ponovo biti kandidat svoje stranke na izborima naredne godine, uprkos porazu koji je pretrpeo na nedavnim izborima za Evropski parlament, prenosi agencija DPA.

U današnjem intervjuu za televiziju ARD, Šolc je na pitanje da li je siguran da će biti kandidat Socijaldemokrata za kancelara na izborima 2025. godine brzo odgovorio sa „da“, prenosi Hina.

Šolc je priznao loš rezultat koji su Socijaldemokrati i dve druge stranke u njegovoj vladajućoj koaliciji – Zeleni i Liberali – ostvarili na evropskim izborima 9. juna, ali je rekao da ne podržava pozive da se u parlamentu održi glasanje o poverenju njegovoj vladi i da neće raspisati prevremene izbore.

„Činjenica je da vlada ima većinu u parlamentu. Ove sedmice smo u Bundestagu usvojili nove zakone i imamo mandat koji treba da ispunimo i da i radimo svoj posao“, rekao je Šolc.

Demokršćanska stranka pobedila je na evropskim izborima, a ispred Socijaldemokrata bila je i krajnje desna Alternativa za Nemačku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari