Soroš tuži Mađarsku 1Foto: vikipedia

Međunarodna organizacija koju je osnovao milijarder Džordž Soroš podnela je prijavu Evropskom sudu za ljudska prava i Ustavnom sudu Mađarske zbog zakona kojim ta država tretira organizacije civilnog društva koje pomažu izbeglicama i tražiocima azila, prenosi AP.

Direktor pravnog tima Fondacije za otvoreno društvo Džejms Golston rekao je za AP da je cilj tog pravnog postupka borbra protiv zakona koji su usvojeni kako bi zastrašili i ućutkali nezavisne glasove u Mađarskoj. Fondacija za otvoreno društvo podržava organizacije civilnog društva koje su na meti antiimigracione politike premijera Viktora Orbana.

Mađarska je u junu usvojila zakon, popularno nazvan „Stop Sorošu“, koji predviđa i kaznu zatvora do godinu dana za ljude koji pomažu tražiocima azila, a u julu je usvojen zakon kojim se uvodi porez od 25 odsto za finansijsku ili materijalnu podršku grupama koje promovišu migracije. Helsinški komitet u Mađarskoj koji, između ostalih aktivnosti, obezbeđuje pravnu pomoć tražiocima azila, najavio je protekle nedelje slične prijave mađarskim i evropskim pravnim instancama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.