SPD potvrdio: Nemačka dobija vladu 1Foto: EPA-EFE/FELIPE TRUEBA

Članovi Socijaldemokratske partije Nemačke (SPD) na unutarstranačkom referendumu glasali su za koaliciju sa Demohrišćanima (CDU/CSU) Angele Merkel.

Time je okončana kriza oko formiranja nove vlade Nemačke.

„Sada je jasno: SPD će biti deo buduće nemačke vlade“, rekao je vršilac dužnosti predsednika Socijaldemokratske partije Nemačke Olaf Šolc nakon objavljivanja rezultata glasanja na unutarstranačkom referendumu. Pre toga je objavljeno da je od važećih glasova, njih 66 odsto bilo za ulazak u koaliciju sa Demohrišćanima (CDU/CSU).

Time je nakon gotovo pola godine nakon parlamentarnih izbora, otvoren put ka formiranju nove koalicione vlade SPD i CDU/CSU. Prema najavama lidera stranaka, vlada bi mogla da bude formirana u roku od nekoliko dana, a Angela Merkel bi ponovno trebalo da bude izabrana za nemačku kancelarku na sednici Bundestaga 14. marta. CDU je već predstavio svoje članove budućeg kabineta, dok će CSU i SPD to učiniti naknadno.

Dug put do koalicije

Najduži period koji je posleratna Nemačka provela s tehničkom vladom plod je mukotrpnih pregovora oko sastavljanja vlade. S obzirom na to da je SPD, odmah nakon izbora krajem septembra, a zbog istorijski lošeg rezultata – samo 20,5 odsto osvojenih glasova na izborima u septembru prošle godine – odbacio ponovno učestvovanje u radu vlade Angele Merkel, Demohrišćani su krenuli u pregovore oko sastavljanja tzv. Jamajka-koalicije, sa Liberalima (FDP) i Zelenima. Ali su oni početkom decembra okončani bez rezultata.