Spor Hrvatske i Slovenije zbog oduzimanja akcija Merkatora Agrokoru 1Foto: Antonio Bat/EPA

Počivalšek ističe da je odluka doneta jer Agrokor nije prijavio koncentraciju punionice vode Costella, prilikom njenog preuzimanja 2016. i na taj način prekršio zakon.

On je reagovao na izjavu poverenika Agrokora i glavnog direktora Fotenova grupa Fabrisa Peruška da se de fakto radi o pokušaju eksproprijacije privatnog vlasništva i nesrazmernoj meri bez zakonskog utemeljenja.

Predlog AVK od 16. decembra o oduzimanju akcija Merkatora čija je tržišna vrednost oko 140 miliona evra, radi osiguranja naplate kazne od 53,9 miliona evra, još se ne može realizovati jer je na njega u roku osam dana moguće uložiti žalbu Okružnom sudu u Ljubljani, a sud onda odluku mora doneti u roku od 48 sati, prenela je agencija Hina pozivajući se na slovenačke medije.

Hrvatski premijer Andrej Plenković tvrdi, međutim, da je odluka slovenačke Agencije za zaštitu konkurencije AVK o privremenom oduzmanju akcija Merkatora veći problem za Sloveniju nego za Hrvatsku.

Plenković je, u izjavi novinarima u Rimu, podsetio da ta odluka nije pravosnažna, ocenivši kako do sada nijedna slovenačka agencija za zaštitu tržišne konkurencije nije donela odluku sa tako visokom kaznom.

On je ocenio da sledi proces koji će trajati. Plenković je podsetio da je reč o slučaju koji je vezan za period 2016. godine, pre uvođenja vanredne uprave u Agrokora. On je dodao da je odluka sa takvim iznosom kazne i oduzimanjem akcija apsolutno neprimerena i povredila je prava kompanije, koja će se žaliti sudu, prenosi Hina.