Ova odluka suda se temelji na rešenju Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije koje je 1. juna ove godine odobrilo Gici pravo na azil „zbog pretnje progonom u zemlji porekla usled političkog
mišljenja“.

Na ovu odluku Višeg suda obe strane u postupku imaju pravo žalbe, a predmet je i po sili zakona prosleđen u Apelacioni sud u Beogradu.

Podsetimo, Sebastijan Gica je uhapšen 14. aprila 2017. godine u Beogradu. Prilikom hapšenja bio je u društvu brata, a sa sobom je imao falsifikovana slovenačka dokumenta na ime Aleksandar Ivanović. Na slobodu je pušten krajem maja iste godine, nakon što je uplatio jemstvo u visini od 200 hiljada evra. On je bio u bekstvu od 19. decembra prošle godine.

U Rumuniji Gica se tereti zbog ucene, davanja mita, trgovine uticajem, pranja novca i odavanja poverljivih informacija. On je jedan od osnivača desno orijentisane Ujedinjene partije Rumunije i, kako pišu rumunski mediji, blizak je prijatelj bivšeg premijera Viktora Ponte. Gica je bio poslanik u rumunskom parlamentu i član Odbora za kontrolu službi bezbednosti. Rumunija je u zakonskom roku podnela zahtev za njegovo izručenje.