Šreder: Odmaram u Moskvi, prelep grad 1Foto: EPA-EFE/ALEXEI DRUZHININ

Bivši nemački kancelar Gerhard Šreder stigao je na odmor u Moskvu, prenela je NEXTA.

„Ovde sam nekoliko dana na odmoru. Moskva je prelep grad“, rekao je on novinaru. Izjavu je dao, kako se navodi, u blizini sedišta Rosnjefta, gde je Šreder bio predsednik upravnog odbora.

Podsetimo, on je u maju saopštio da napušta odbor direktora ruske državne energetske kompanije Rosnjeft. Kako je tada ukazao, na „nemogućnost produženja mandata u odboru direktora kompanije“, ne navodeći detalje.

Šreder je bio pod velikim pritiskom javnosti u Nemačkoj da prekine veze sa najvećim ruskim državnim energetskim kompanijama zbog agresije Rusije na susednu Ukrajinu, kao i zbog svog prijateljstva sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

Nekadašnji nemački kancelar bio je poslednjih godina rado viđen gost i u Beogradu kod Aleksandra Vučića, predsednika Srbije i lidera SNS-a.
Poslednji put Šreder je bio u Srbiji u februaru sa Peterom Špulerom vlasnikom švajcarske kompanije „Štadler“, koja Srbiji prodaje brze vozove.

Šreder je objasnio novinarima da je došao kao prijatelj i savetnik vlasnika „Štadlera“.

Tada su kompanija „Štadler“ i „AMM Manufacturing“, koja posluje u okviru Mind parka u Kragujevcu, u centralnoj Srbiji, dogovorili buduću saradnju.

Šreder se tom prilikom sa Vučićem i nekoliko članova Vlade Srbije, provozao u „Štadlerovom“ vozu.

„Za vreme vladavine gospodina Vučića zapadni Balkan je postao mesto stabilnosti gde se vidi značajan privredni razvoj, gde su značajne investicije. Srbija je na dobrom putu. Ovde sam zbog toga“, kazao je tada za N1.

Šreder je bio u Srbiji više puta za vreme Vučićevog mandata.
„Mislim da je Putin čak preporučio Šredera za Vučićevog prijatelja“, ocenio je početkom juna za RSE nekadašnji diplomata u jugoslovenskoj ambasadi u Moskvi u SSSR-u Srećko Đukić.

Đukić navodi da je Šreder sa Vučićem postao politički prijatelj iako su iz dve ideološki suprotstavljene stranke.

Šreder je, naime, član nemačkih Socijaldemokrata, partije levog centra, dok je Vučićev SNS pridruženi član Evropske narodne partije (EPP) grupacije stranaka desnog centra.

U junu 2017.  se, prema saopštenju Predsedništva Srbije, Šreder sastao sa Vučićem kao specijalni izaslanik tadašnje kancelarke Angele Merkel.

Šreder je prisustvovao inauguraciji Aleksandra Vučića u junu 2017. kada je Vučić započeo prvi predsednički mandat.

Šreder je tokom svojih poseta govorio da su Srbija i Vučić „sidro stabilnosti u veoma teškom regionu“, a osvrtao se i na Rusiju govoreći da je ta zemlja dobar partner.

Bivši nemački kancelar bio je gost na predizbornim mitinzima Vučićeve Srpske napredne stranke dva puta.
Kda je reč o odnosu sa njihovim zajedničkim prijateljem Putinom,

poslednjih meseci to je bila tema i svetske štampe.
Tako je časopis Forin polisi u februaru pisao o bivšim evropskim zvaničnicima, od Gerharda Šredera do bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koji su unovčili predstavljanje autokrata i njihovih saradnika.
Njujork tajms je u aprilu preneo izjavu Norberta Rotgena konzervativnog poslanika i bivšeg nemačkog ministra da je Šreder „iskoristio reputaciju i uticaj funkcije kancelara i ponudio se kao agent za ruske interese da bi se obogatio“.

Takođe je nemački ministar finansija Kristijan Lindner rekao u maju za televiziju Velt da bivši kancelar „sada otvoreno radi na lobiranju za zločinačku vladavinu Vladimira Putina“.

Šreder je takođe bio uključen u projekte gasovoda Severni tok 1 i Severni tok 2 koji imaju za cilj da ruski gas dopremaju direktno u Nemačku, zaobilazeći Ukrajinu.

U aprilu je razbesneo javnost kada je za Njujork tajms kazao da masakr u Buči u blizini Kijeva „mora da bude istražen“, dovodeći u pitanje da je naredba za ubijanja potekla od Putina.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.