Srpski plaćenik poginuo u Ukrajini 1Foto: Istraga.ba

Srpski državljanin Stefan Dimitrijević, koji se borio na strani ruskih plaćenika, poginuo je početkom sedmice u Ukrajini, preneo je portal istraga.ba.

“Jutros je u napadu NM LNR poginuo moj bivši drug Stefan Dimitrijević. Neka mu je večna slava”, napisao je Stevan Milošević, srpski dobrovoljac koji se bori na strani separatista u Ukrajini, ukazuje portal na Miloševićevu objavu na Fejsbuku.

Stevan Milošević je, zbog učešća u ratu u Ukrajini, 2018. godine osuđen na uslovnu kaznu u Srbiji, podseća istraga.ba. Ali uprkos tome, dodaje se, on je otišao ponovo u Ukrajinu da se bori. Da je Dimitrijević poginuo u Ukrajini, objavio je i proruski portal u Srbiji, pravda.rs.

Pozivajući se na izvore iz Ukrajine i informacije objavljene na Telegramu, Pravda piše da je Dimitrijević je poginuo kada je pogođeno oklopno vozilo u kojem se nalazio.

“On je uspeo da se izvuče iz zapaljenog vozila u kome su stradali njegovi saborci, ali je preminuo od zadobijenih povreda. Ovo je informacija koja je objavljena na Telegram grupama koje se bave stanjem na frontu u Ukrajini”, objavila je pravda.rs.

Stefan Dimitrijević se u Ukrajini bori od 2014. i bio je pripadnik paravojnih formacija takozvane Luganjske narodne republike (LNR) koja egzistira na istoku Ukrajine, podseća istraga.ba. Njegovo ime nalazi se i u bazi podataka Centra za istraživanje zločina Mirotvorac iz Ukrajine, gde su objavljene fotografije koje dokazuju da je Dimitrijević proteklih osam godina bio pripadnik plaćeničke jedinice “Призрак”, što u prevodu znači “Duhovi”.

U Ukrajini se godinama bori veliki broj srpskih plaćenika. Veći deo njih, ukazuje sarajevski portal, pripada srpskim ultranacionalističkim organizacijama, koje su često boravile i na Kosovu.

Dimitrijević, koji je sad ubijen u Ukrajini, nekoliko puta je boravio i u Severnoj Mitrovici.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.