korona virusFoto: Shutterstock/Volurol

Nove varijante korona virusa izazvale su zabrinutost širom sveta usred porasta broja slučajeva u SAD-u i delovima Evrope.

Varijanta BA.2.86, nazvana “pirola”, je novooznačena visoko mutirajuća varijanta omikrona koja je izazvala porast broja slučajeva zaraze.

U međuvremenu, manji val slučajeva COVID-19 potaknut je najnovijom dominantnom varijantom EG.5 ili “eris”.

Pirola ima više od 30 mutacija, što je prema Skotu Robertsu, specijalisti za zarazne bolesti s Jejla, “značajno”.

“Kada smo prešli s (varijante omikron) XBB.1.5 na [eris] EG.5, to su bile možda jedna ili dve mutacije”, rekao je u biltenu Jejl Medicine.

“Ali ove velike promene, koje smo takođe videli kod delte i omikrona, zabrinjavajuće su.”

Šta znamo o EG.5?

EG.5 je „potomak“ varijante omikron i ima jednu značajnu mutaciju koja mu pomaže da izbegne antitela koja je razvio imunološki sistem kao odgovor na ranije varijante i vakcine.

Iako je Svetska zdravstvena organizacija potvrdila da je “rizik za javno zdravlje koji predstavlja EG.5 ocenjen kao nizak na globalnom nivou “, takođe ga je klasifikovala kao “varijantu od interesa”, što znači da ima genetske promene koje mu daju prednost, dok njegova prevalencija raste.

Varijanta je identificirana u Kini u februaru 2023, a zatim je prvi put otkrivena u SAD-u u aprilu.

Šta znamo o varijanti BA.2.86?

BA.2.86 je novooznačena varijanta omikrona, varijante SARS-CoV-2, virusa koji uzrokuje COVID-19, ali ima dodatne mutacije u poređenju sa prethodno otkrivenim podvarijantama omikrona, prema stručnjacima za zarazne bolesti.

Prvi put je uočen u Danskoj 24. jula nakon što je sekvencioniran virus koji je zarazio pacijenta pod rizikom da postane teško bolestan. BA.2.86 zatim se u augustu pojavio u SAD-u i Kanadi.

Od tada je otkriven kod drugih simptomatskih pacijenata tokom rutinskog pregleda na aerodromima i u uzorcima otpadnih voda u nekoliko zemalja.

Naučnici kažu da BA.2.86 vjerovatno neće izazvati razorni val teških bolesti i smrti, s obzirom na imunološku odbranu izgrađenu širom sveta od vakcinacije i prethodne infekcije.

Čini se da su testovi za otkrivanje i lekovi za lečenje COVID-19 efikasni i kod BA.2.86, prema Centru za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC).

Međutim, ova varijanta mogla bi biti sposobnija za izazivanje infekcije kod ljudi koji su pre imali COVID-19. Ipak, malo je dokaza da soj uzrokuje težu bolest.

“Zabrinjavajuće je da se širi, ali ne izgleda kao nešto što se znatno razlikuje od onoga što je već kružilo SAD-om zadnja tri do četiri meseca”, rekao je Njujork tajmsu Andrej Pekoz, profesor molekularne mikrobiologije i imunologije na Univerzitetu Džons Hopkins.

“Stoga mislim da je to ono što ublažava moju zabrinutost oko ove varijante u ovom trenutku”, dodao je.

Hoće li busteri biti efikasni?

Naučnici procenjuju efikasnost nadolazećeg ažuriranog bustera protiv BA.2.86, prema CDC-u, koji kaže da se očekuje da će nadograđena vakcina biti učinkovita u smanjenju teške bolesti i hospitalizacije od BA.2.86.

Starije i osobe oslabljenog imuniteta posebno se pozivaju na vakcinaciju kako bi se smanjile šanse za razvoj teških simptoma.

“Uz to rečeno, preliminarni izveštaj CDC-a kaže da trenutno nemamo nikakvih dokaza da BA.2.86 uzrokuje ozbiljniju bolest, smrt ili hospitalizaciju”, rekao je Skot Jejl Medicin.

“Još ne znamo kako se prenosi i vrlo je moguće da se ne širi tako jako. Ali važno je upamtiti da je to još uvek isti virus u svojoj srži, tako da iste metode prevencije – maske, vakcinacija i pranje ruku, između ostalog – mogu pomoći ljudima da izbegnu infekciju,” dodao je.

Koje su mere opreza preduzele neke zemlje?

Ujedinjeno Kraljevstvo će pomaknuti početak svojih jesenjih programa vakcinacije protiv gripe i COVID-19, što je korak predostrožnosti nakon identifikacije varijante BA.2.86.

Ministarstvo zdravstva i socijalne brige Ujedinjenog Kraljevstva tvrdi da će godišnji programi vakcinacije za starije i rizične grupe početi nekoliko sedmica ranije nego što je planirano zbog ove varijante.

Varijanta je u Velikoj Britaniji prvi put otkrivena 18. augusta, a vakcinacija će početi 11. septembra. Prvi će je primiti štićenici domova za njegu i osobe s visokim rizikom.

U SAD-u se očekuje da će ažurirane vakcine protiv COVID-19 postati dostupne sledećeg meseca jer raste briga zbog nove varijante eris, prenosi Al Džazira.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari