Štiti Belu kuću, a sada i ukrajinsko nebo: Sve o moćnom protivvazdušnom sistemu koji je Kijev dobio od SAD 1Foto: EPA/ROBIN VAN LONKHUIJSEN

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potvrdio je ovog vikenda da je Ukrajina od SAD-a dobila najmodernije sisteme protivvazdušne obrane NASAMS. Zelenski se u intervjuu za TV stanicu CBS zahvalio američkom predsedniku Bajdenu i Kongresu SAD.

Slanje prva dva NASAMS sistema Ukrajini objavilo je američko Ministarstvo odbrane 16. septembra, a još nije potvrđeno gde će biti stacionirani, a analitičari procenjuju da bi to moglo biti negde u oslobođenoj Harkovskoj oblasti.

Bez obzira da li se radi o prvoj, drugoj ili trećoj generaciji NASAMS sistema, reč je o „cutting edge“ tehnologiji koju Amerikanci koriste, između ostalog, za zaštitu neba nad Belom kućom, prenosi Jutarnji list.

Prvi put su u američkoj prestonici korišćeni kao sistem zaštite 2005. godine, tokom druge inauguracije predsednika Džordža Buša.

Isporuku ovih sistema Ukrajini, Pentagon je najavio još 1. jula, kao deo paketa vojne pomoći od 820 miliona  američkih dolara.

Dva NASAMS-a koji su stigli u Ukrajinu imaju po 12 mobilnih sistema za lansiranje raketa, svaki sa po šest projektila.

Američko Ministarstvo odbrane 24. avgusta najavilo je slanje još šest NASAMS jedinica, a ovo moćno oružje trebalo bi dodatno da ojača ukrajinsku protivvazdušnu odbranu koja se, do ruske invazije ove godine, bazirala uglavnom na sovjetskoj opremi koju je nešto teže održavati.

Ukrajinci su, prema podacima ukrajinskog Ministarstva odbrane, oborili ukupno 260 aviona, 224 helikoptera, 970 dronova i 241 raketu.

Međutim, ti podaci nisu zvanično potvrđeni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.