Do sukoba je došlo kada su demonstranti pokušali da onemoguće održavanje planiranog skupa krajnje desničarske partije Nova snaga (Forza nuova) Roberta Fiorea, prenosi agencija Ansa.

Policija je koristila suzavac, vodene topove i pendreke kako bi sprečila demonstrante da probiju kordon i tom prilikom je povređeno šest demonstranata i jedan policajac.

Lider Nove snage uspeo je da se obrati malom broju pristalica iza transparenta „Italija Italijanima“, navodi AP i dodaje da je Fiore govorio pred nekoliko desetina ljudi.

Protesti, u organizaciji sindikata i društvenih aktivista, usledili su zbog bojazni od oživljavanja neofašističkih osećanja u Italiji pred parlamentarne izbore.

Serija antifašističkih proteta prošlog vikenda organizovana je širom Italije zbog rasističkog napada na afričke migrante u gradu Mačerati, gde je muškarac vatrenim oružjem ranio šest Afrikanaca.

U Italiji će 4. marta biti održani parlamentarni izbori, a kampanju su obeležile sve veće tenzije zbog prisustva migranata. Njihov broj u Italiji povećan je prethodnih par godina za nekoliko stotina hiljada, a mnogi od njih su došli iz Afrike.