Pariz Foto: Beta/AP/Francois Mori

Incidenti su počeli na početku skupa na kojem su učestvovali pripadnici građanskog pokreta „Žuti prsluci“ i grupa „Crni blok“ (Black blocs) koja sebe smatra antikapitalističkom i antifašističkom grupom.

Demonstranti su policiju gađali raznim predmetima i palili kante za đubre, a policija je odgovorila suzavcem i vodenim topovima.

U Parizu je danas tokom radničkim protesta i protesta žutih prsluka bilo raspoređeno skoro 7.500 policajaca, a u blizini železničke stanice Monparnas policija je bacala suzavac.

Novinari javljaju da se među demonstrantima nalaze i grupe u crno obučenih ljudi koji skandiraju slogane protiv policije. Mnogi demonstranti nose žute prsluke i sindikalne zastave.

Pripadnici pokreta „žutih prsluka“ pridružili su se tradicionalnom prvomajskom protestu sindikata da bi pokazali zajedničko odbacivanje ekonomske politike predsednika Emanuela Makrona.

Francuske vlasti su upozorile da bi „radikalni aktivisti“ mogli da se pridruže protestima i izazovu nasilje nalik onom na protestima „žutih prsluka“ ili prvomajskim demonstracijama u prethodne dve godine.

Povezani tekstovi