Uveden je policijski čas na neodređeno vreme u centralnoj oblasti Kandi, gde je bilo najviše nasilja od nedelje uveče, pošto je jedan mladić budista poginuo u sukobu sa grupom muslimana. Portparol policije Ruan Gunasekara kaže da je tokom noći između utorka i srede bilo “nekoliko incidenata” u oblasti Kandi, koji je zbog svojih čajnih vrtova popularan među turistima. “Policija je uhapsila sedmoro ljudi. Tri policajca su povređena tokom incidenata”, rekao je Gunasekara agenciji Rojters i dodao da nema informacija o tome koliko je civila povređeno tokom napada.

Tokom poslednjih godinu dana došlo je do povećane napetosti između dve zajednice u Šri Lanci, a neke od tvrdokornih budističkih grupa optužuju muslimane za to da primoravaju ljude da se preobrate u islam i da uništavaju budistička arheološka nalazišta. Neki budisti nacionalisti su protestovali protiv prisustva muslimanskih Rohinđa azilanata u većinski budističkom Mjanmaru, gde je budistički nacionalizam u porastu.

Predsednik Šri Lanke Matripala Sirisena proglasio je u utorak vanredno stanje u trajanju od sedam dana, sa ciljem da se spreči širenje nasilja na druge delove zemlje koja se još uvek oporavlja od 26 godina dugog građanskog rata, koji je okončan 2009. Ministar u vladi Šri Lanke Sarat Amunugama kaže da su nasilje u oblasti Kandi pokrenuli ljudi koji žive izvan tog područja. “Iza tih incidenata postoji organizovana zavera”, rekao je Amunugama novinarima u Kolombu, prenosi Rojters.

On je izjavio da će vlada nepristrasno primenjivati vladavinu zakona u većinski budističkoj zemlji u kojoj muslimani čine devet odsto od 21 miliona stanovnika. Policija je naredila najvećem provajderu mobilne telefonije Dialog Aksiata da prekine internet konekciju u oblasti Kandi pošto su se na Fejsbuku pojavili postovi u kojima se preti napadima na muslimane.