Sutra stupa na snagu Inckov zakon o zabrani negiranja genocida u BIH 1Foto: FoNet/ Nenad Đorđević

U Službenom glasniku Bosne i Hercegovine danas su objavljene dopune Krivičnog zakona BiH, kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločina.

Na zvaničnoj stranici Kancelarije Visokog predstavnika (OHR) objavljeno je da zakon stupa na snagu osam dana od dana objavljivanja na OHR-ovoj stranici ili dan posle objavljivanja u Službenom glasniku BiH, u zavisnosti od toga koji od ta dva datuma nastupi ranije.

To znači da će nove odredbe Krivičnog zakona BiH, koje se odnose na negiranje genocida stupiti na snagu već sutra, u sredu.

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko koji krajem jula završava mandat u BiH, doneo je 23. jula odluku kojom je nametnuo zakon o zabrani negiranja genocida u BiH.

Odmah posle objavljivanja odluke, Tužilaštvo BiH je formiralo predmet, ističući da će u saradnji s bezbednosnim i policijskim agancijama prikupljati sve objave koje se odnose na negiranje genocida i veličanje osoba pravosnažno osuđenih za ratne zločine.

S obzirom na to, da zakon stupa na snagu sutra, Tužilaštvo BiH bi trebalo da takođe od sutra prati i dokumentuje izjave koje krše zabranu negiranja genocida.

Na jučerašnjem sastanku predsednika parlamentarnih stranaka RS je doneta odluka da srpski predstavnici ne učestvuju u radu institucija BiH – Predsedništva BiH, Parlamenta BiH i Saveta ministara.

Zbog odluke Visokog predstavnika Incka da nametne zakon o zabrani negiranja gencida, na tom sastanku je zaključeno da se srpski predstavnici neće povući iz institucija BiH, već da za sada neće učestvovati u njihovom radu, jer smatraju da za to nemaju uslove.

Srpski politički lideri su uz to ukazali da ne prihvataju nametnuti zakon, i najavili da bi Narodna skupština RS u vezi sa odlukom visokog predstavnika trebalo da zaseda u petak.

Najavljeno je donošenje dva zakona, koji bi trebalo da budu odgovor na Inckovu odluku. Sednica će biti zatvorena za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari