Suzavac i 233 uhapšenih na protestu Žutih prsluka 1Foto: Beta-AP

Kastaner je novinarima rekao da su pojačane mere bezbednosti omogućile policiji da spreči nove nerede, nedelju dana pošto su demonstranti palili i pljačkali luksuzne prodavnice na pariskoj aveniji Jelisejska polja.

Među uhapšenima su ljudi koji su pokušali da dođu u Pariz sa bejzbol palicama, praćkama i drugim potencijalnim oružjem, kazao je Kastaner.

On je izneo procenu da je danas širom Francuske protestovalo 40.500 ljudi, dok ih je pre nedelju dana bilo 14.500. U Parizu ih je bilo svega 5.000, u poređenju s prošlonedeljnih 10.000.

Broj učesnika protesta bio je znatno veći kada su protesti počeli sredinom novembra.

Posle mirne šetnje Parizom, deo demonstranata danas se sukobio s policijom koja je odgovorila suzavcem, ali su jače mere bezbednosti i zabrane okupljanja u pojedinim naseljima sprečile nerede nalik prošlonedeljnim.

Do sukoba manjih grupa demonstranata i policije došlo je i u Nici i Monpeljeu, ali su današnji protesti, ukupno gledano, bili mirniji nego pre nedelju dana.

Uoči današnjih protesta, vlasti su zabranile okupljanja na Jelisejskim poljima u Parizu i u centralnim delovima nekoliko drugih gradova, medju kojima su Bordo, Tuluz, Marsej, Nica i Ruan.

Protesti gradjanskog pokreta „Žuti prsluci“ traju od 17. novembra i pored odredjenih ustupaka vlasti i velike nacionalne debate koju je pokrenuo predsednik Emanuel Makron. Demonstranti zahtevaju više pomoći za radnike i penzionere i navode da Makron favorizuje elitu.