"Suze su loše za javni interes": Novinari koji u Rusiji izveštavaju sa sahrana ubijenih vojnika idu u zatvor, o mrtvima se ne razgovara 1 EPA-EFE/MIKHAIL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

O poginulim ruskim vojnicima na ratištima u Ukrajini ne zna se mnogo, čak ni približan broj. Vlasti se trude da javnost o njima ćuti, broj poginulih se sistematski tretira kao državna tajna.

Prema procenama CIA i MI6, od početka agresije poginulo je najmanje 15.000 ruskih vojnika, a nezavisni ruski mediji Mediazona i BBC Nevs Russian su računali, oslanjajući se samo na javno potvrđene pogibije, da je do kraja jula bilo najmanje 5.185 mrtvih vojnika. Istovremeno, najviše ih je iz udaljenih i siromašnih krajeva zemlje, poput južnih delova Dagestana i sibirskog regiona Burjatije, a najmanje iz Moskve i Sankt Peterburga, piše Jutarnji list pozivajući se na Vašington post.

Američki dnevnik napominje da je u Rusiji krivično delo dovoditi u pitanje invaziju na Ukrajinu ili kritikovati vojsku, porodice se plaše da govore, a nezavisni novinari koji razgovaraju sa njima ili izveštavaju o sahranama bivaju hapšeni. U zvaničnom obrazloženju se kaže da je iskazivanje ovakvih „suza i stradanja” loše za javni moral, a vlasti su naredile i gašenje nekih od sajtova koji objavljuju obaveštenja i sećanja na mrtve.

Glavni cilj Kremlja, piše Vašington post, zapravo je da spreči da se glasovi gnevnih i ožalošćenih porodica i antiratnih aktivista pridruže i ojačaju, a informacije o mrtvima bi takođe mogle da otežaju regrutovanje novih vojnika.

Ako su podaci američkih i britanskih obaveštajnih službi tačni, ruski gubici u ratu u Ukrajini, koji traje od februara ove godine, jednaki su gubicima u decenijskom sukobu u Avganistanu u vreme Sovjetskog Saveza. Šef Mi6 Ričard Mur rekao je prošlog meseca da su njihove procene o broju poginulih verovatno konzervativne, što znači da je broj verovatno veći.
I dalje imaju podršku

Međutim, za sada se čini da Kremlj uspešno održava javnu podršku na zadovoljavajućem nivou tako što kontroliše informacije i predstavlja rat u Ukrajini kao sukob sa Zapadom. Tako je agencija za ispitivanje javnog mnjenja VCIOM, koja je bliska vlastima, u junu objavila da 72 odsto Rusa podržava rat.

Uopšteno govoreći, malo je ožalošćenih ruskih porodica koje bi javno dovele u pitanje smisao napada na Ukrajinu, piše Vašington post, a ćutanje takođe služi da se minimizira razumevanje javnosti o njegovom uticaju na domovinu. Istraživanje koje je nedavno sproveo nezavisni novinski portal People of Baikal u istočnosibirskom gradu Ulan-Ude pokazalo je da mali broj stanovnika zna da je iz tog regiona u Ukrajini umrlo čak 250 ljudi (ova cifra je dobijena iz javno dostupnih izvora, npr. kao lokalni veb-sajt na ruskoj verziji Fejsbuka).

Povremeno, međutim, dođu do javnosti i reakcije građana. U junu su supruge ruskih vojnika u Burjatiji snimile video u kojem traže da vojska vrati njihove muževe kući. Stotine vojnika iz tog regiona kontaktirali su već tamo grupu aktivista i raspitivali se kako da raskinu ugovore koje su potpisali sa vojskom, kaže osnivač organizacije pod nazivom Fondacija za slobodnu Burjatiju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari