Švajcarska ublažila sankcije Siriji radi lakše isporuke pomoći posle zemljotresa 1Foto: Freeimages/ Pierre_Andr

Švajcarske vlasti odlučile su danas da „privremeno“ ublaže sankcije Siriji kako bi se olakšala isporuka humanitarne pomoći toj zemlji posle razornog zemljotresa 6. februara.

Slične mere su donele SAD i Evropska unija.

Do sada su humanitarne organizacije koje su dobijale sredstva od Švajcarske za svoje aktivnosti na teritoriji Sirije mogle da dobiju izuzeće od sankcija za finansijske transakcije neophodne za pružanje humanitarne pomoći ili za podršku civilnom stanovništvu.

Švajcarska vlada je danas objasnila da je odlučila da proširi „humanitarne izuzetke kako bi olakšala humanitarne aktivnosti u Siriji, posebno humanitarni odgovor na zemljotres 6. februara 2023. godine“. Nije precizirano koliko će ta mera trajati.

Švajcarska je domaćin mnogih institucija uključenih u humanitarne akcije, uključujući Svetsku zdravstvenu organizaciju, Međunarodni komitet Crvenog krsta i Međunarodnu federaciju društava Crvenog krsta i Crvenog polumeseca.

Broj poginulih u zemljotresu popeo se na gotovo 6.000 mrtvih u Siriji, već razorenoj građanskim ratom od 2011. godine. U zemljotresu je poginulo i više od 45.000 ljudi u Turskoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.