Svi učesnici i organizatori napada na Šri Lanki "ubijeni ili u zatvoru" 1Foto: Beta/AP/Camila Karunarathne

„Svi organizatori i izvršioci samoubilačkih napada su mrtvi ili u zatvoru. Ubijena su dvojica stručnjaka za eksploziv iz te grupe. Zaplenjen je eksploziv koji je bio pripremljen za nove napade“, naglasio je Vikramaratne, prenosi Radio Slobodna Evropa.

Vikramaratne je prošle sedmice imenovan za vršioca dužnosti šefa policije nakon što je predsednik Majtripala Sirisena sa te funkcije otpustio njegovog prethodnika zbog nereagovanja na upozorenja pred napade.

On je istakao da se život polako normalizuje u Kolombu nakon napada i da su juče otvorene pojedine državne škole, ali broj učenika na nastavi je veoma mali jer roditelji strahuju od novih napada.

Vikramaratne je ukazao i na to da su pojačane bezbednosne mere u svim školama, te da se sprovodi program podizanja svesti o bezbednosnim regulativama u obrazovnim institucijama.

Šef policije nije rekao koliko je ljudi uhapšeno zbog napada, ali je portparol Ruvan Gunasekera juče izjavio da su u zatvoru 73 osobe, uključujući devet žena.

Za bombaške napade okrivljena je lokalna džihadistička organizacija „Tovit džamat“, ali je odgovornost preuzela i „Islamska država“.