SZO: Vakcinisati najugroženije pre nego što se krene sa davanjem treće doze 1Foto: EPA-EFE/SALVATORE DI NOLFI

Trenutni podaci ne ukazuju da su potrebne dodatne vakcine protiv korona virusa, izjavila je danas glavna naučnica Svetske zdravstvene organizacije (SZO) Sumija Svaminatan, javlja Rojters.

“Na svetu ima dovoljno vakcina, ali one neće ići na prava mesta, pravim redosledom”, rekao je savetnik SZO Brus Ajlvard govoreći o dodatnim vakcinama koje daju zemlje sa visokim prihodima, prenosi Radio slobodna Evropa.

Dve doze treba dati najugroženijima širom sveta pre nego što se krene sa davanjem treće doze onima koji su u potpunosti vakcinisani, rekao je Ajlvard dodajući: “Još smo daleko od toga.”

Iz SZO su takođe rekli da se delta soj širi u delovima gde je stopa vakcinacije niska.

“Mnoga mesta u svetu gde je delta u porastu, čak i u zemljama koje na nacionalnom nivou imaju visoku pokrivenost vakcinacije, delta se širi u onim delovima sa niskom stopom vakcinacije,” rekla je epidemiolog SZO Maria Van Kerkove.

Svetska zdravstvena organizacija ranije je pozvala na uvođenje moratorijuma na davanje treće doze vakcine bar do kraja septembra kako bi se reešila ogromna nejednakost u raspodeli doza između između bogatih i siromašnih nacija.

Izrael je u julu počeo da nudi treću dozu stanovnicima preko 60 godina, dok je Nemačka najavila da će je početi nuditi od septembra, podseća RSE.

Američki stručnjak za zarazne bolesti i medicinski savetnik predsednika Džo Bajdena Entoni Fauči rekao je da će u SAD biti preporučena treća doza vakcine protiv korona virusa za one sa slabijim imunim sistemom.

U Srbiji je od utorka, 17. avgusta, moguća vakcinacija trećom dozom vakcine za sve one koji su revakcinisani pre više od šest meseci.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

Jedno reagovanje na “SZO: Vakcinisati najugroženije pre nego što se krene sa davanjem treće doze”

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.