Tajland prvi u Aziji odobrio uzgoj i prodaju marihuane 1Foto: Pixabay/Paul Horsley

Tajland je danas odobrio uzgoj i prodaju marihuane, kao i upotrebu u medicinske svrhe, javlja CNN.

Tajland je prva zemlja u Aziji koja je dekriminalizovala kanabis.

Ministar za zdravstvo Tajlanda Anutin Čarnvirakul, koji je pokrenuo inicijativu za dekriminalizaciju, rekao je da očekuje da legalna proizvodnja kanabisa pomogne ekonomiji zemlje.

On je dodao da rekreativna upotreba biljke ostaje nelegalna. „Odgovor je ne. I dalje imamo zakone kojima se kontroliše konzumacija, pušenje i upotreba proizvoda od kanabisa na neproduktivne načine“, rekao je Čarnvirakul.

Nakon dekriminalizacije, uzgajanje i trgovina marihuanom i proizvodima od konoplje, kao i upotreba delova biljke za lečenje, više nisu nezakoniti.

Kafići i restorani mogu da služe hranu i pića koji sadrže marihuanu, ali samo ako sadrže manje od 0,2 odsto glavne psihoaktivne supstance biljke.

Prema tajlandskom Zakonu o javnom zdravlju, pušenje marihuane u javnom prostoru kažnjava se sa tri meseca zatvora i novčanom kaznom od 800 dolara (750 evra).

Čarnvirakul je upozorio turiste da ne puše marihuanu u Tajlandu. „Uvek smo naglašavali upotrebu kanabisa u medicinske svrhe i za zdravlje. Nijednog trenutka nismo pomislili na to da zagovaramo rekreativnu upotrebu kanabisa“,  rekao je tajlandski ministar zdravlja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari